Bp. légszennyezettsége

Budapest légszennyezettsége

Ennyien néznek

who's online

Utolsó kommentek

Címkék

1 (2) 1fél (1) 2 (2) 2006 (1) 2007jazz (5) 2008jazz (1) 2009 (1) 2fél (1) 3 (5) 3fél (1) 4 (2) 4fél (3) 5 (4) a38 (3) adatvédelem (1) agyhalál (4) airrace (1) Alaptörvény (1) albert lászló (1) aldi (1) alexander waugh (1) alkohol (1) altemusik (1) amatőrszex (2) andrew hill (1) animáció (1) apeh (1) araki (3) arcalakítás (1) arcustemporum (1) Aronson (1) arthur fleiscmann (1) arthur koestler (1) ásványvíz (1) autó (2) Azerbajdzsán (1) bakancslista (1) bali (3) bálint istván (1) bank (1) barabási (1) bartók (1) battle royale (1) beethoven (1) benzin (1) berlin (4) bestof (12) bíró (1) biznisz (1) biztosítás (1) bkv (3) blog (1) blog.hu (1) blues (1) bojkott (2) bojtár b endre (2) bolívia (1) borges (1) borravaló (1) botrány (1) braggtown (1) branford marsalis (1) bregovic (1) bret easton ellis (1) brötzmann (2) Budapest (1) budapest (3) buddhizmus (2) bukowski (3) caine (1) catherine millet (1) cd (2) chadbourne (1) Charlie Parker (1) checkpoint charlie (2) cherry (1) cinizmus (1) civil (14) clavinet (1) concertoköln (1) courtney pine (1) csalás (1) cselló (1) csontos (2) czabán (1) D. L. Harding (1) dan ariely (1) debrecen (1) deep throat (1) demján (2) demjén ferenc (1) dhal (1) digitális nyomda (1) díj (1) diplomácia (2) dj kolbasz (1) dkv (1) dobos c. józsef (1) dominique aury (1) dylan (1) dzsessz (1) egészségügy (1) emlékezés (1) emo (1) endresen (1) energia (1) enquist (1) erotika (1) esbjörn svensson (2) ethan coen (1) exotica (1) extra (1) fal (1) felhő (1) fenék (1) ferber katalin (6) festészet (1) fesztivál (1) feta (1) film (20) filmklub (1) filmszemle (4) fitness (1) foci (1) fonogram2007 (1) foto (3) fotó (15) fotóalbum (10) fotókiállítás (1) free (5) fukasaku (1) fűszer (1) fűszeres paradicsomleves (1) galéria (1) gallasz józsef (1) gasztro (8) gazdaság (1) genyó (1) gmail (1) godard (1) grammy (1) greg osby (1) grencsó (1) gustafsson (3) gutiérrez (1) gyakorlás (1) gyerek (2) gyerekfilm (1) gyerekgyűlölő (1) gyömbér (1) gyorshajtás (1) hammond (1) haneke (1) hanglemezipar (1) hangszer (1) harangjáték (1) haza és haladás (1) hellókarácsony (1) helmut newton (1) hemophiliac (1) highend (1) high society (1) himnusz (1) hollywood (1) hortobágyi (2) houellebecq (2) houllebecq (1) hülyeség (2) húsleves (1) időgép (1) ikea (1) ikue mori (1) india (3) indonézia (2) ingatlan (2) interjú (1) internet (1) irodalom (9) iskolatáska (1) iskola a határon (1) ivy lee (1) japán (7) japan (5) játék (1) jáva (2) jazz (27) jazzklub (1) jobbik (1) joel coen (1) john zorn (5) Jonathan Franzen (1) kaméleon (1) karlheinz stockhausen (1) katasztrófa (1) keepnews (1) kelet (1) kép (1) képzeltriport (2) kezezés (1) khalil (1) kiállítás (2) kill radio (1) kintorna (1) kiscsillag (1) kispál és a borz (1) kistehén (1) kitano (2) klasszikus (1) koestler (1) koncert (2) koncertfelvétel (2) konyv (1) könyv (9) könyvtár (2) koppintás (1) környezetvédelem (1) korrupció (3) kossuthdíj (3) közélet (1) közgáz jazz klub (1) közlekedés (1) közmunka (1) kraus (1) kritika (1) kultúra (8) kusturica (1) kvb (2) lángos (1) laurie anderson (1) lemez (1) leonardo (1) Lester Young (1) leszták tibi (1) linda lovelace (1) lista (1) loopdoctors (1) lovano (1) lovasi (2) mafsz (2) maghreb (1) magyarország (22) magyar jazz (1) magyar narancs (1) magyar vs. külföldi (1) mango gadzi (1) marianne faithfull (1) marosvásárhely (1) mats (1) McInerney (1) medeski (3) medeski martin & wood (1) média (6) médiatörvény (1) mediawave (1) megasztár (1) mély torok (1) mérő lászló (1) mezzotv (1) mi (1) mike patton (1) mikrofon (1) miles davis (1) minimál (2) mixmag (1) mi vagyunk (15) mmi (1) mmk (2) mmw (3) mnfa (1) mokép (1) mol (2) monk (4) mono (1) mori (1) mozart (2) mozi (1) mozinet (1) mta (1) Murakami (1) művészetek palotája (3) nato (1) nava (1) nekrológ (3) nem véneknek való vidék (1) news (21) new york (5) nfz (1) nők lapja (1) nujazz (2) nyelv (6) oldalas (1) olimpia (1) olíva (1) oltás (1) olvasás (1) omv (1) önéletrajz (1) on the corner (1) opera (1) operabál (1) orbán viktor (2) orban viktor (1) orgona (2) orszáczky (2) ortt (1) otomo (1) otthonszülés (1) ottlik géza (1) ötvenhat (1) oud (1) overdose (1) o története (1) palya bea (1) pannonhalma (1) paprika (1) parkolás (5) patton (1) pécs (2) pénisz (2) pergokepek (1) pergőképek (1) pergő képek (1) petőfi mozi music pub (1) pine (1) pista bácsi (1) polanski (1) politika (5) politikus (2) ponton (1) ponyvaregény (1) pop (1) pornó (2) porno (1) pornográfia (2) prix europa (1) programajánló (1) pulitzer (1) rádió (3) radioq (1) rai (1) rajzfilm (1) rebel (1) recept (4) reich (2) rembetika (1) repin (1) repülés (1) részeg (1) rév lívia (1) romberg zsigmond (2) romhányi (1) saft (2) sajtó (1) sam hammer (1) sári lászló (1) schiff (1) schlippenbach (1) schönburg (1) scofield (1) Sebastian Haffner (1) serge gainsbourg (1) sex (1) sexmob (1) sieff (1) sigmund romberg (1) silvestrov (1) ska (1) skatalites (1) sólyom (1) sport (1) st.louis (1) stivin (1) szar (1) szexista (1) szexizmus (1) sziget (1) szinkron (1) szirmai márton (1) szmog (2) szociális konzultáció (1) szomorú (1) szorongás (1) sztefrem (1) sztornó (1) sztorno (1) talány (1) tao (1) tarafuki (1) társadalom (2) tavaszifesztivál (4) természet (1) tetsuya ishida (2) the thing (1) thierry henry (1) tilos rádió (4) tok tok tok (1) történelem (2) toscana (2) tótumfaktum (1) tudomány (1) tv2 (1) united (1) utazas (1) utazás (1) utolsó vacsora (1) választás (1) válság (3) vandermark (2) vangogh (1) varnus xaver (1) vb (1) vélemény (19) világvége (1) vivaldi (1) víz (1) von (1) vuk (1) waliczky (1) warhol (1) wesseltoft (2) westlicht (1) weston (1) woody allen (1) worldmusic (1) yamataka eye (1) zen (1) zene (15) zeneszerkesztés (1) zongora (1) zorn (1) Címkefelhő

Húsleves klasszik

2009.09.26. 22:16 Kolbasz

Ha valaki látta a Huszárik féle Szindbádot a Latinoviccsal, akkor képben van. A húsleves spirituális jelentéséről. Én is involválódtam rendesen, aztán utánanéztem a klasszikusoknál (Czifray István Magyar Nemzeti szakácskönyve, 1840), és kialakítottam a magam változatát.

Vásárolunk a piacon 1 kiló marhalábszárat, 4-5 velős csontot, és a megfelelő zöldségeket.

A húst nagyobb egységekre bontjuk, a csonttal együtt megmossuk és egy nagy lábasba tesszük. Hideg vízzel felöntjük, majd nagyon lassan felforraljuk. Utántölteni vízzel nem szabad, mert eltörik a leve. Ez kb. 1 óra, úgyhogy türelmetlen ember ne csináljon húslevest. A keletkező gusztustalan, szürke habot egy teaszűrővel többször óvatosan leszűrjük. Aztán teszünk a lébe 2 fej vöröshagymát mosva héjastól, egy fej fokhagymát egyben, 2 sárga paprikát, 2 egész paradicsomot, egy kis darab gyömbért és egy marék egész, feketeborsot. Megsózzuk vagy használhatunk húsleveskockát, aztán belőjük a hőfokot úgy, hogy a lé csak gyöngyözzön! 3 óra múlva elkezdjük belerakni a megpucolt zöldségeket, először a fehéreket, zellert, fehérrépát, karalábét, kelkáposztát. Lehet egy kevés ceruzabab is, majd nemsoká a sárgarépát. Ekkor már ki lehet venni a hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, amiket kidobunk a kukába, mert már péppé főttek. Szoktak beletenni babérlevelet, én egy kevés balzsamecetet, csipet szerecsendiót, és egy kiskanál cukrot. Én szoktam gombát adni hozzá. Vagy csiperkét, vagy erdeit ha van, de azzal vigyázni kell nehogy eluralja a levesünket. Lehet óvatosan savanyítani is, mondjuk kovászos uborka levével.

Ekkor már illik megkóstolni a levest, ilyenkor kell a sósságát beállítani. Majd beleteszünk egy csokor összekötött petrezselymet, és két gerezd kicsire vágott fokhagymát. 10 perc múlva lehet levenni a tűzről, egy keveset állni hagyni, aztán le kell szűrni. Külön tálaljuk a lét, a húst, a csontot, a zöldségeket, és egy kis házi jellegű cérnametéltet. Pirítóst készítünk a velőhöz, amihez őrölt borsot, piros paprikát és sót szervírozunk. A csont szép!

Ennek a levesnek lelke van, és gyógyít. Ha jól sikerül, kristály tiszta, aranybarna leve van. Ha zsíros volt a csont és a hús, akkor közben lehet az úszkáló zsíradékból kanállal óvatosan leszedni. Lehet egy kevés csípős paprikát is beletenni, de nagyon óvatosan, épphogy az utóíznek legyen valami enyhe pikantériája. A maradékot külön-külön a hűtőbe tesszük, másnap melegítve még finomabb. A léből - ha marad -le lehet fagyasztani, mindenféle étel főzésekor felhasználható, pörkölteknek, főzelékeknek kiváló ízt ad.

U.:I.: Persze a velő úgy nem csusszan ki mint Vendelin uramnál. Az trükk. Nagy csontot belülről szépen felcsiszolunk, zselatinos velőt visszatöltünk, hűtőbe tesszük, és akkor esik ki olyan szépen, mint a filmben.

22 komment

Címkék: gasztro recept húsleves

A bejegyzés trackback címe:

https://check.blog.hu/api/trackback/id/tr201408115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gorillka 2009.09.27. 14:12:20

Húsleveskocka?! Itt veszítettem el az érdeklődésemet.
Én szoktam bele rakni az elején borókabogyót, a végén pedig pár szem kis krumplit egészben.
Szerintem csonttól függ a velő kiszedése, volt hogy gyönyörűen kicsusszant a velő.

Kolbasz 2009.09.27. 14:19:14

A boróka érdekes ötlet, a krumplit próbáltam, nem az esetem. A húsleveskocka nem szükséges. Tudom, hogy gagyin hangzik, de én szoktam.
Tavasszal lehet még a borsót is, egy keveset.

darnmarquee 2009.09.27. 14:20:16

minek a leveskocka? ennyi igyekezet és aztán egy kis ízfokozós ízt hozzá?

darnmarquee 2009.09.27. 14:22:27

amúgy lehet hogy kipróbálom.

ergerberger 2009.09.27. 14:24:25

"eltörik a leve"

Ilyen szép mondást is régen hallottam már a gasztronómia területéről!

S. Annyi 2009.09.27. 15:46:14

"Ha valaki látta a Huszárik féle Szindbádot a Latinoviccsal,"

1 - nem a Lataninoviccsal, névelő nélkül,
2 - simán Latinovits - ts-el.
3 - köszi.

sandrew 2009.09.27. 15:46:25

Leveskocka!? Naneeee...

jaegtoer 2009.09.27. 15:55:35

Há Mester!

... a húsleves kocka és az "eltörik a leve" kiáltó ellentétet hordoz.

Nem kő túlbonyolítani a dógokat, mer' csak ekúrgyuk. Hagyd a pichába a leveskockát. Vagy megbízol a csontokban, a húsban és a zőccségekben és legfőképpen magadban, vagy hagyd a fenébe... Ne stressszed magadat vele... Ahogy utalsz is rá.... Ha nincs rá 4-5 órád bele se kezdj, a kockát meg hagyd az emancicáknak.

EMU 2009.09.27. 16:35:48

Sztem az arányokkal is baj van a húsleveskocka nevetséges szerepe mellett. 1 kg húshoz 4-5 db velőscsont? Tehát 1 kiló hús és kb másfél kiló velős, zsíros csont? Na ne. Ráadásul lábszár. Na mindegy, tele van ilyesmikkel a blogszféra.

EMU 2009.09.27. 16:37:47

Meg csontot csiszolunk, meg hűtőbe tesszük, jézusom... Az a velő, ha jó csontot választ az ember, és megfelelő ideig főzi a levest, márpedig kicsusszan.

Kolbasz 2009.09.27. 18:26:37

@EMU: Akkor félreérthető voltam. A forgatáson így csinálták. Hogy látványos legyen. Talán nézd meg a filmet, akkor megérted miről van szó. Én nem csiszolok, csak kiütöm, vagy hústűt használok, és persze melegen.
Az arányok meg ízlés dolga. Ha sok a zsír, evőkanállal leszedegetem. De akkor a velő is sok, ami pompás dolog. A lábszár mag alap, de lehet lapocka is. A zsír különben is bio. (Pl imádom a zsíroskenyeret, lilahagymával.)
Amikor belerakom a kockát mindig szégyellem magam, nem is nézek oda, de hát én egy gyarló ember vagyok, így szeretem. Tudom Gyula Bá' is csóválná a fejét, de ha nem mondanám el, hogy van benne észre sem venné. Ahogy te se.

5kolbasz 2009.09.27. 18:56:29

Jellemző a férfiakra, hogy belekötnek a leveskockába. Micsoda képmutatás, pedig tényleg teltebb tőle a leves, persze ha még tudsz várni néhány órát, amíg a lé kihűl, és akkor újra felmelegíteni, akkor értem a hisztit.
És persze ne a tecsóban vásárold a hozzávalókat, hanem a piacon (ott is inkább kinn, a néniknél), amúgy meg én pl. irtőzom a biozöldségtől, és nem érdekel, hogy a néni egy kénbánya mellett termesztette-e. Szerintetek honnan lehet tudni, hogy mibe mi van? Lehet, hogy a zöldséges nénik se a kertből hozzák a répát?

5kolbasz 2009.09.27. 19:03:08

Az arányokkal sincs semmi baj. Én pl kéthetente főzök marhahúslevest, és gyanítom a kolbász 8 liter leveshez írta a húsarányt, mivel a maradék lét lefagyasztja a többi kajához. Hallottam olyat, hogy jégkockatartóban lefagyasztani, és leveskockaként használni.

zuzaporkolt 2009.09.27. 21:23:40

Korrekt. Én magam részéről ki nem állhatom a gyömbért ezért kihagyom. Viszont teszek bele néhány csipet sáfrányt, ami nagyon meggyőző színt is ad a hagyma mellett. Szintén érdemes a lábszárt marhafarokkal keverni fele-fele arányban. Sajnos farokra csak ismerős hentesnél lehet felíratkozni. A borsot és a fokhagymát az elején érdemes fehér gézbe csomagolni és később így egyben kiemelni. A házi cérnametélt jó, de a kézzel készült csigatészta utánozhatatlan, sajnos nagymama eltávozott és én nem tudom rekonstruálni.

Kolbasz 2009.09.28. 09:52:23

Hát anyám házi cérnametéltje tényleg mindent visz. Gyerek koromban is csodálattal néztem ahogy nagy sebességgel iszonyú vékonyra vágja a tésztát. Meg a túróscsusza sem az igazi az ő kézzel gyúrt tésztája nélkül.

alibabaesanegyvenhattyu · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.09.30. 11:43:45

@sandrew: Jaaaa. az brrrr.. :S:S:S
Én sem rajongok érte. Telis tele van kéretlen dolgokkal.

Kolbasz 2009.10.01. 22:51:18

Persze a cérnametéltet is illik húslében kifőzni. De ha lusták vagyunk ide-oda öntözgetni a forró lét, akkor tegyünk bele egy kis vegetát.

Makka · http://www.makkakonyha.com 2009.11.17. 18:53:36

Ha már úgyis szégyelled a kockát, próbálkozz egy szál (nem több!) lestyánnal. Esetleg szárítottal, 1 tk. Ezt beleteheted odanézve is.

Öreg Gundel azt vallotta, nem szedjük le a habot a húslevesről, nem tesz jót neki. Majd szépen lefő, szűréssel pedig eltűnnek a nemkívánatos rostok. Mióta ezt hallottam, soha nem habozok. Valóban működik.

Ha hozzájutsz marhapofához, akkor azt is használj. Nem bánod meg.

Kolbasz 2009.11.17. 22:58:07

De mi az a marhapofa?
A hab elfő - tudom - de csúnya, hát leszedem.
A lestyán tuti jó. de honnan veszünk frisset?
Régen marhamájat is tettek bele, de nekem kemény lett. Nem tudom mikor kell beletenni, de majd kísérletezek.

Makka · http://www.makkakonyha.com 2009.11.18. 19:08:08

A marhapofa a marha pofáján oldalt található hús, elég magas zselatintartalma van, nagyon szaftos marad hosszabb főzés után. Kb. úgy használható, mint a lábszár vagy akár a stefánia, ami szintén nagyon finom része a marhának.

A hab csak egy bozonyos ideig csúnya, egyébként meg ne nézz oda, abban már gyakorlott vagy.:) De ha leszeded, hát leszeded, nem baj.

A lestyánt tarthatod egy cserépben is, évelő, a töve nem fagy ki, a levelek viszont hidegérzékenyek, az 5 fok is kevés nekik már. Érdemes beszerezni egy tövet, mert nem lehet zölden csokorban kapni szinte sehol. Elég sok kertészetben kapható kis cserépben, de szerintem van vetőmag is, azt még nem próbáltam.
A Fővám téren a csarnokban, lent az Ázsia boltban vettem szárítottat, az is megfelel, ha nincs friss. (Én most nem figyeltem és az októberi hidegben lehaltak a levelek, így nem tudtam elrakni a mélyhűtőbe.)

Kolbasz 2009.11.18. 21:58:49

A lestyánt megoldom, (különben is imádom, például az erdélyi levesekben), a marhapofára meg rámegyek valamely piacon.
Kösz.
süti beállítások módosítása