Nem tudom kinek mi a tea, nekem a fekete, meg a zöld, de az egyszerűség kedvéért hívjuk ezt a folyadékot is így. Én úgy csinálom, hogy meghámozok és fölszeletelek nagyon vékonyan egy darab gyömbért, leforrázom egy liter vízzel és egy napig állni hagyom.
Ázsiában instant formában is kapható, de itthon még nem találtam jót. És már jó is, üdít, frissít, agyat élénkít, jó a másnaposságra és ízletes. Ha két napig hagyom érni, akkor esszenciálisan pikáns lesz, akár hígítani is lehet más levekkel. Arra tanít, hogy előre gondolkozz, reggel készítsd elő a következő napi italodat. Meg lehet melegíteni, jó hozzá egy leheletnyi méz, citromlé, vagy akármi. Biztos szuper egészséges, kelet fokhagymája, még a rákot is elmulasztja, de ez minket nem izgat. Egy kiló gyömbér ezer forint körül van, úgyhogy nem drága cucc, és még egyszer le lehet forrázni, akkor maximum tovább kell hagyni ázni. Ha gyorsan szeretnénk fogyasztani akkor le lehet reszelni, forró víz és negyed óra múlva iható, de akkor szűrni kell. Szoktam még egy fél kifacsart citromot is beledobni, és egy filternyi zöld teát, szóval lehet variációkon dolgozni. Azt hallottam, hogy ha valami fáj, akkor borogatásnak is jó a lé, és újabban koktélokkal is próbálkozom. Jég, fahéj, gin, ilyenek. Olyan viszont nem fordulhat elő, hogy nincs itthon egy fél kiló gyömbér.
Gyömbér tea
2010.06.01. 20:59 Kolbasz
5 komment
Címkék: gasztro gyömbér
A bejegyzés trackback címe:
https://check.blog.hu/api/trackback/id/tr292049069
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
turorudi · http://check.blog.hu 2010.06.01. 21:05:07
Múltkor olvastam a gyógyteákról egy szakdolgozatot, amiben az állt, hogy tea az, amit teafűből készítenek. Az ilyesmit forrázatnak (illetve ázatnak) nevezi állítólag a szakirodalom. Tehát tényleg nem tea.
csipcsirip 2010.06.07. 21:52:57
@turorudi: meg jobban is hangzik. Megyek, iszok egy kis gyomberazatot!
Nyau 2010.06.23. 10:44:28
a gyomber altalaban csak "izesito", egy teafubol keszult italba helyezve.
(es nem felvagva darabokra, - ugy fozesre,etelekhez hasznaljak, mert ugy enyhebb iz szivarog ki a gyomberbol es nem oli meg a kombot - hanem osszezuzva helyezik a teaba, - egy huvelykujjnyi darabot rahelyezel a deszkara s a kes nyelevel + a testsulyoddal rostjaira preseled, egy gyors rovid reccseno hang az egesz, gyors mozdulat- mert igy intenzivebb izhatast lehet elerni rovid ido alatt, -ha meg forralod is vagy 2 percig szinte csipos, eros teat kapsz-)
ezt el lehet jatszani ginszenggel is, szinten sok sejted oromere.
(itt pl. igy aruljak a magyaroknak a ginseng-teat:
papa eros, mama boldog.+szegyenlos mosoly)
Citromfuvel is isteni, amit elegansan mint egy keveropalcikat bele lehet helyezni a bodonbe.
(szinten adni kell egyet a kes nyelevel a citrom fu fejenek, a szaranak mar nem szokas)
a citromhoz hasonlo izvilag alakul ki, de az italod Phja nem lesz megsem olyan savas, s edesitoszerbol is kevesebb fog kelleni.
en a gyomber+citromfu kombora eskuszom egy earl grey tipusu teaban,
(de a jazmin teaval autentikusabb)
(palmacukorral! :-)
s ugyan a magyar izles az a rovid fekete kave,
-hosszu teafele kaveban jobban ervenyesulnek az izesitok-
de ha kotyogoba a kave fole egy zuzott gyombert vagy ginszenget is belehelyezel izgalmas eredmenyt kapsz.
(a kavehoz alt. a ginszeng a menobb, de egy szem torott kardamonmaggal meg mar egeszen bolond)
nyau
(es nem felvagva darabokra, - ugy fozesre,etelekhez hasznaljak, mert ugy enyhebb iz szivarog ki a gyomberbol es nem oli meg a kombot - hanem osszezuzva helyezik a teaba, - egy huvelykujjnyi darabot rahelyezel a deszkara s a kes nyelevel + a testsulyoddal rostjaira preseled, egy gyors rovid reccseno hang az egesz, gyors mozdulat- mert igy intenzivebb izhatast lehet elerni rovid ido alatt, -ha meg forralod is vagy 2 percig szinte csipos, eros teat kapsz-)
ezt el lehet jatszani ginszenggel is, szinten sok sejted oromere.
(itt pl. igy aruljak a magyaroknak a ginseng-teat:
papa eros, mama boldog.+szegyenlos mosoly)
Citromfuvel is isteni, amit elegansan mint egy keveropalcikat bele lehet helyezni a bodonbe.
(szinten adni kell egyet a kes nyelevel a citrom fu fejenek, a szaranak mar nem szokas)
a citromhoz hasonlo izvilag alakul ki, de az italod Phja nem lesz megsem olyan savas, s edesitoszerbol is kevesebb fog kelleni.
en a gyomber+citromfu kombora eskuszom egy earl grey tipusu teaban,
(de a jazmin teaval autentikusabb)
(palmacukorral! :-)
s ugyan a magyar izles az a rovid fekete kave,
-hosszu teafele kaveban jobban ervenyesulnek az izesitok-
de ha kotyogoba a kave fole egy zuzott gyombert vagy ginszenget is belehelyezel izgalmas eredmenyt kapsz.
(a kavehoz alt. a ginszeng a menobb, de egy szem torott kardamonmaggal meg mar egeszen bolond)
nyau
Kolbasz 2010.07.03. 09:58:12
Ez a citromfüves verzió jól hangzik. Meg a ginszeng is. Utána kell néznem a beszerezhetőségeknek.
Kösz.
Kösz.
BakterHouse 2010.10.07. 14:42:58
az élvezeti értéke mellett a gyömbérfőzetnek/forrázatnak kiváló szélhajtó hatása is van, felfúvódás esetén, chillis bab vagy sólet után igen hasznos...
kösz az ötletet a citromfűre, kipróbálom (nálunk nő a kertben, télre van szárított is).
kösz az ötletet a citromfűre, kipróbálom (nálunk nő a kertben, télre van szárított is).
Utolsó kommentek