Ezt az ételt egy kínai receptből domesztikáltuk, némi madagaszkári segítséggel.

Először is vásárolunk a piacon szép húsos oldalast. Aztán nagyobb darabokra vágjuk és fölforraljuk. Öt perc múltán levesszük, a csúnya habos lét leöntjük, a húst lecsöpögtetjük, majd fölrakjuk a lehető legkevesebb vízben főzni. A lébe teszünk - 1 kiló oldalasra számolva – 3 gerezd fokhagymát finomra aprítva, 1 diónyi megpucolt gyömbért, 1 deci száraz sherryt, vagy mondjuk száraz szamorodnit, 2 evőkanál sambal oleket vagy valamilyen chili krémet, 2 evőkanál hoisin szószt, 2 evőkanál édes szója szósz, amit hívnak még kecap manisnak is, és egy kis tamarind szirupot. Ha nincs édes szójánk, akkor valami sűrű szóját használunk, és teszünk bele 4 kávéskanál porcukrot. Miután egy órát kis lángon főtt, az oldalast kivesszük, a lét félretesszük. A húsból kivesszük a csontokat, porcokat és kockákra vágjuk. Egy serpenyőben kis mogyoróolajon megpirítjuk az oldalas kockákat, majd fokozatosan hozzáadjuk a folyadékot amit félretettünk, és közepes hőfokon addig főzzük, amíg a lé besűrűsödik. Ebben a szakaszban sűrűn kóstolgatjuk. Itt kell beállítani az arányokat a csípős és az édes között kívánság szerint. Sózni is kell, és én egy csésze fekete kávét is adok hozzá. Az erősségéből folyamatosan veszít, viszont amikor karamellizálódik, akkor hirtelen édes lesz. Ha ez a baleset bekövetkezik, akkor kevés citromlével lehet menteni a menthetőt.
Az étel gyönyörű! Sűrű, sötét szaftban a főtt, sült oldalas darabkák nagyon ízletesek. Természetesen rizzsel tálaljuk, és lehet hozzá adni friss chili paprika karikákat.
Utolsó kommentek