Bp. légszennyezettsége

Budapest légszennyezettsége

Ennyien néznek

who's online

Utolsó kommentek

Címkék

1 (2) 1fél (1) 2 (2) 2006 (1) 2007jazz (5) 2008jazz (1) 2009 (1) 2fél (1) 3 (5) 3fél (1) 4 (2) 4fél (3) 5 (4) a38 (3) adatvédelem (1) agyhalál (4) airrace (1) Alaptörvény (1) albert lászló (1) aldi (1) alexander waugh (1) alkohol (1) altemusik (1) amatőrszex (2) andrew hill (1) animáció (1) apeh (1) araki (3) arcalakítás (1) arcustemporum (1) Aronson (1) arthur fleiscmann (1) arthur koestler (1) ásványvíz (1) autó (2) Azerbajdzsán (1) bakancslista (1) bali (3) bálint istván (1) bank (1) barabási (1) bartók (1) battle royale (1) beethoven (1) benzin (1) berlin (4) bestof (12) bíró (1) biznisz (1) biztosítás (1) bkv (3) blog (1) blog.hu (1) blues (1) bojkott (2) bojtár b endre (2) bolívia (1) borges (1) borravaló (1) botrány (1) braggtown (1) branford marsalis (1) bregovic (1) bret easton ellis (1) brötzmann (2) Budapest (1) budapest (3) buddhizmus (2) bukowski (3) caine (1) catherine millet (1) cd (2) chadbourne (1) Charlie Parker (1) checkpoint charlie (2) cherry (1) cinizmus (1) civil (14) clavinet (1) concertoköln (1) courtney pine (1) csalás (1) cselló (1) csontos (2) czabán (1) D. L. Harding (1) dan ariely (1) debrecen (1) deep throat (1) demján (2) demjén ferenc (1) dhal (1) digitális nyomda (1) díj (1) diplomácia (2) dj kolbasz (1) dkv (1) dobos c. józsef (1) dominique aury (1) dylan (1) dzsessz (1) egészségügy (1) emlékezés (1) emo (1) endresen (1) energia (1) enquist (1) erotika (1) esbjörn svensson (2) ethan coen (1) exotica (1) extra (1) fal (1) felhő (1) fenék (1) ferber katalin (6) festészet (1) fesztivál (1) feta (1) film (20) filmklub (1) filmszemle (4) fitness (1) foci (1) fonogram2007 (1) foto (3) fotó (15) fotóalbum (10) fotókiállítás (1) free (5) fukasaku (1) fűszer (1) fűszeres paradicsomleves (1) galéria (1) gallasz józsef (1) gasztro (8) gazdaság (1) genyó (1) gmail (1) godard (1) grammy (1) greg osby (1) grencsó (1) gustafsson (3) gutiérrez (1) gyakorlás (1) gyerek (2) gyerekfilm (1) gyerekgyűlölő (1) gyömbér (1) gyorshajtás (1) hammond (1) haneke (1) hanglemezipar (1) hangszer (1) harangjáték (1) haza és haladás (1) hellókarácsony (1) helmut newton (1) hemophiliac (1) highend (1) high society (1) himnusz (1) hollywood (1) hortobágyi (2) houellebecq (2) houllebecq (1) hülyeség (2) húsleves (1) időgép (1) ikea (1) ikue mori (1) india (3) indonézia (2) ingatlan (2) interjú (1) internet (1) irodalom (9) iskolatáska (1) iskola a határon (1) ivy lee (1) japán (7) japan (5) játék (1) jáva (2) jazz (27) jazzklub (1) jobbik (1) joel coen (1) john zorn (5) Jonathan Franzen (1) kaméleon (1) karlheinz stockhausen (1) katasztrófa (1) keepnews (1) kelet (1) kép (1) képzeltriport (2) kezezés (1) khalil (1) kiállítás (2) kill radio (1) kintorna (1) kiscsillag (1) kispál és a borz (1) kistehén (1) kitano (2) klasszikus (1) koestler (1) koncert (2) koncertfelvétel (2) könyv (9) konyv (1) könyvtár (2) koppintás (1) környezetvédelem (1) korrupció (3) kossuthdíj (3) közélet (1) közgáz jazz klub (1) közlekedés (1) közmunka (1) kraus (1) kritika (1) kultúra (8) kusturica (1) kvb (2) lángos (1) laurie anderson (1) lemez (1) leonardo (1) Lester Young (1) leszták tibi (1) linda lovelace (1) lista (1) loopdoctors (1) lovano (1) lovasi (2) mafsz (2) maghreb (1) magyarország (22) magyar jazz (1) magyar narancs (1) magyar vs. külföldi (1) mango gadzi (1) marianne faithfull (1) marosvásárhely (1) mats (1) McInerney (1) medeski (3) medeski martin & wood (1) média (6) médiatörvény (1) mediawave (1) megasztár (1) mély torok (1) mérő lászló (1) mezzotv (1) mi (1) mike patton (1) mikrofon (1) miles davis (1) minimál (2) mixmag (1) mi vagyunk (15) mmi (1) mmk (2) mmw (3) mnfa (1) mokép (1) mol (2) monk (4) mono (1) mori (1) mozart (2) mozi (1) mozinet (1) mta (1) Murakami (1) művészetek palotája (3) nato (1) nava (1) nekrológ (3) nem véneknek való vidék (1) news (21) new york (5) nfz (1) nők lapja (1) nujazz (2) nyelv (6) oldalas (1) olimpia (1) olíva (1) oltás (1) olvasás (1) omv (1) önéletrajz (1) on the corner (1) opera (1) operabál (1) orban viktor (1) orbán viktor (2) orgona (2) orszáczky (2) ortt (1) otomo (1) otthonszülés (1) ottlik géza (1) ötvenhat (1) oud (1) overdose (1) o története (1) palya bea (1) pannonhalma (1) paprika (1) parkolás (5) patton (1) pécs (2) pénisz (2) pergokepek (1) pergőképek (1) pergő képek (1) petőfi mozi music pub (1) pine (1) pista bácsi (1) polanski (1) politika (5) politikus (2) ponton (1) ponyvaregény (1) pop (1) porno (1) pornó (2) pornográfia (2) prix europa (1) programajánló (1) pulitzer (1) rádió (3) radioq (1) rai (1) rajzfilm (1) rebel (1) recept (4) reich (2) rembetika (1) repin (1) repülés (1) részeg (1) rév lívia (1) romberg zsigmond (2) romhányi (1) saft (2) sajtó (1) sam hammer (1) sári lászló (1) schiff (1) schlippenbach (1) schönburg (1) scofield (1) Sebastian Haffner (1) serge gainsbourg (1) sex (1) sexmob (1) sieff (1) sigmund romberg (1) silvestrov (1) ska (1) skatalites (1) sólyom (1) sport (1) st.louis (1) stivin (1) szar (1) szexista (1) szexizmus (1) sziget (1) szinkron (1) szirmai márton (1) szmog (2) szociális konzultáció (1) szomorú (1) szorongás (1) sztefrem (1) sztornó (1) sztorno (1) talány (1) tao (1) tarafuki (1) társadalom (2) tavaszifesztivál (4) természet (1) tetsuya ishida (2) the thing (1) thierry henry (1) tilos rádió (4) tok tok tok (1) történelem (2) toscana (2) tótumfaktum (1) tudomány (1) tv2 (1) united (1) utazas (1) utazás (1) utolsó vacsora (1) választás (1) válság (3) vandermark (2) vangogh (1) varnus xaver (1) vb (1) vélemény (19) világvége (1) vivaldi (1) víz (1) von (1) vuk (1) waliczky (1) warhol (1) wesseltoft (2) westlicht (1) weston (1) woody allen (1) worldmusic (1) yamataka eye (1) zen (1) zene (15) zeneszerkesztés (1) zongora (1) zorn (1) Címkefelhő

Mire való a borravaló?

2009.06.09. 13:26 turorudi

Maradi az a felfogás, hogy a borravalóval a nyújtott szolgáltatás minőségéről és mondjuk ár/érték arányáról mondok ítéletet? Vagy a borravaló automatikusan jár és kész?

 
Az a tapasztalatom, hogy a vásárló, aki a szolgáltatást igénybe veszi, az első módon gondolkodik, a szolgáltató pedig minden körülmények között úgy véli, hogy jár neki a plusz bevétel. Például számos vendéglátó egység ismét feltünteti a számla végén a felszolgálási-díjat (service-díjat) és azzal szemben még visszakozni sem tud az olykor gyanútlan fogyasztó. Pedig volt legalább 10 év, mikor rendeletben tiltották meg e díjtétel külön kiszámlázását. Múltkor az egyik étteremben gyakorlatilag mindegyik étel ehetetlen volt, szinte mindennel szemben kifogásokat kellett emelnünk, az igen borsos számla végösszege után mégis ott szerepelt a felszolgálási díj.
 
Vagy: éppen most hozták az egyik bútorüzletből a megvásárolt árukat. A hatalmas darabokat személyesen nekem kellett a raktárban mozgatni, cipelni, majd a szállító felvevő irodájához húzgálni. Ez rendben is van, ennek a bútorüzletnek ez az üzletpolitikája, mi mentünk oda, ott akartunk vásárolni. A szállításért irreális árat kellett fizetnünk megítélésünk szerint, mégis, mikor a cucc megérkezett és a fizetésre került a sor, az általam átnyújtott kerek összegből visszajáró ezres nagyságrendű pénz automatikusan a szállító zsebében maradt és szépen megköszönte. Miután mondtam, hogy a szállítást én is köszönöm, de a visszajárót szeretném visszakapni, mintha a fogát húzták volna és nagyon morcos lett.
 
Tudom, hétköznapi esetek ezek, viszont elkedvetlenítik az embert. Szeretem, ha elismerhetem, ha valaki jó szolgáltatást nyújtott, a borravaló korrekt formája a köszönetnyilvánításnak, ám köszönet nem jár a szarul elvégzett, az el nem végzett és drágán számított munkáért.

113 komment

Címkék: társadalom borravaló

A bejegyzés trackback címe:

https://check.blog.hu/api/trackback/id/tr891174280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény 2009.06.09. 14:18:40

Szerintem nálunk nyugodtan be is lehetne tiltani a borravalót, mivel 100-ból 99-szer nem megfelelő a szolgáltatás minősége.

IAMX · http://ampelmannchen.tumblr.com 2009.06.09. 14:21:26

Szerintem azért korrektebb az a hely, ahol a számlán már szerepel a +10% borravaló, mert úgy az könyvelésre kerül, adóalapot növel, legális jövedelem, míg ha zsebbe kapja annak se nyoma nem marad se a munkavállaló nincs rákényszerítve, hogy bevallja. (Egyébként a klasszikus értelemben vett borravaló a pincérnek jár, tehát ha rossz az étel annak nem kell lecsapódnia a borravaló-csökkenésben)

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2009.06.09. 14:22:41

Volt már hogy nem adtam, mert elégedetlen voltam.

cbc 2009.06.09. 14:30:29

Az egész borrvalózást meg kellene szüntetni, már iparágak épültek rá - pincér sok helyen csak azt kapja, pedig ritka az olyan szolgálatás, amiért tényleg megéri adni. Én éppen ezért mindenhol kártyával fizetek, ahol csak lehet :)

Andie 2009.06.09. 14:31:19

Furcsa dolog ez. Ha egy fogás nagyon finom volt, és igazán érződött rajta a figyelem, amit a _szakács_ ráfordított, az összeválogatott hozzávalók, az elkészítés profizmusa, akkor azt hogyan jutalmazzam? Adjak 10%-ot az unámatos képpel rágózó, tányért elémhajító macának, vagy küldjek be borítékot a konyhába?

Rézfánfütyülő fűzangyal 2009.06.09. 14:38:58

@IAMX: Vajon miért nem számít bele a rossz szolgáltatásba, ha pocsék a kaja, de jó a pincér???

Rézfánfütyülő fűzangyal 2009.06.09. 14:41:01

Ti. én enni mentem oda,és nem ettem jól! Akkor miért adjak bármit elismerésként???

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.06.09. 14:44:46

Magyarországon nagyon elharapózott a jattolás. Azt teljesen extrém és életszerűtlen gyakorlatnak tartom, hogy a mozipénztárban, strandbüfében, fagyizóban borravalót adunk a pénztárosnak!!!!! - amiért az elénk lökte a mozijegyet, főtt kukoricát vagy két gombóc fagyit.
Aztán meg én érzem magam hülyén, ha nem adok még a közértes kasszásnőnek sem.

Kivlov 2009.06.09. 14:59:34

Elvből nem adok borravalót, se pizzafutárnak, se fodrásznak, se senkinek.
Azért mert ő szolgáltatást "ad el", miért járna neki adómentesen akár egy vas is??? Ja, mert a munkáltatója köcsög és úgy van a fizetése, hogy alacsonyabb a fix, de jár neki a jattból X? Pech.

turorudi · http://check.blog.hu 2009.06.09. 15:01:05

@Kivlov: És ilyenkor nem félünk? Hogy mondjuk legközelebb rászarik a pizzára, vagy ilyesmi? Pl. a kajafutár, aki mindennap jön?

efhábé 2009.06.09. 15:02:37

Te adsz borravalót mozipénztárban, strandbüfében, fagylaltozóban? Minek?
A borravaló vagy éttermekben szervízdíj más célt szolgál. Az a tisztességesebb, ha eleve feltüntetik, hogy 10% szervízdíj és akkor tudod, hogy azért számolják fel, mert nem elviszed az ételt, hanem helyben szevírozzák, aminek költségei vannak. Étkezésre szolgáló helyiség fenntartása, eszközök mosogatása, az ember, aki felszolgálja neked. Ezek mind nem merülnek fel, ha elvitelre kéred a kaját.
Az állami rendszerből ittmaradt csökevény a borravaló a fodrásznak, taxisnak, szerelőnek, de igazából mára azok is értelmetlenné váltak.
Régen azért adta az ember, mert a fodrász a jobbik sampont használta, a taxis nem kerülte meg vele a fél világot, a szerelő tisztességesen, rendes anyagból javított stb-stb. Hiánygazdasági korrupció volt a borravaló. Ma már másképp működik a világ. A szerelő magánzó, a fodrász, a taxis magánzó.

efhábé 2009.06.09. 15:05:18

@Kivlov: Hát azért ehhez tegyük hozzá, hogy a legtöbb helyen nincs kiszállítási díj, ugyanannyiért hozzák házhoz a kaját, mintha bemennél érte az étterembe. Ezért szoktak borravalót adni a futárnak.
Persze vannak olyan helyek, ahol felszámolják a kiszállítást, ott nem kell borravalót adni a futárnak.

Kivlov 2009.06.09. 15:05:36

@turorudi: nem. akkor utoljára rendeltem tőlük. Van választási lehetőség Pesten szerencsére.
(az 1190-es pizza 1200ból visszajáró 10 Ft-ját nem kérem el, de a 900-as hajvágás 1000-ből visszajáró 100 HUF-ját igen)

J. McClane 2009.06.09. 15:06:23

Annak adok, akiv megérdemli, és akivel a jövőben fogok még találkozni.
Kocsmában a csaposnak adok, mert legközelebb jobban figyel rám, és nem a végén fogja megkérdezni, hogy mit kérek. Étterembe ahova szeretek járni szintén adok, mert jól főznek, és figyelnek rám.
Aki megérdemli annak adok.
Tescoban a pénztárosnak nem adok, mozipénztárban sem. A 1250 forintos jegy mellé max egy fejberugás jár.

Kivlov 2009.06.09. 15:07:06

@efhábé:
kell??? miért kellene? Ott van a honlapon, hogy a kaja ára kiszállítással 1ütt éretndő. akkor leszarom az neki veszteség vagy tökömtudja mi. ha 500 egy kaja, akkor 500, nem 500+100 a futárnak.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.06.09. 15:09:48

A pizzafutárnak mindig adok (ha időben hozza a cuccot), pláne, ha rossz az idő vagy nagy a forgalom. Az ő bérükbe ezt eleve bekalkulálják.

Nem adok a benzinkutasnak (mert én tankolok és én mosom le a szélvédőt), nem adok a strandbüfében és a mozipénztárosnak.

Étteremben attól függ, hogy mit kapok szolgáltatásként. Ha nagyon szart, akkor egy néhány forintos borravalóval alázom meg az ottaniakat.

efhábé 2009.06.09. 15:11:33

@Kivlov: Nem írtam, hogy kell.
Azt írtam, NEM kell, mert felszámolják. Ahol nem számolják fel, ott meg azt írtam, szoktak adni. Nem írtam azt, hogy kell.
Szokni meg azért szoktak, mert a kaja árába nincs beleszámolva a kiszállítás költsége, ezért honorálják azt a PLUSZ szolgáltatást, amit a kaja mellé adnak. Ha felszámolják a szállítási díjat, akkor az már nem egy plusz szolgáltatás, kifizetted az árát.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.06.09. 15:12:05

@Kivlov:

"az 1190-es pizza 1200ból visszajáró 10 Ft-ját nem kérem el, de a 900-as hajvágás 1000-ből visszajáró 100 HUF-ját igen"

nagyvonalú ember lehetsz :-)

égafater 2009.06.09. 15:17:28

erről volt egy vérre menő küzdelem az izomtiboron. keressen rá aki ki akarja vesézni a témát.

turorudi · http://check.blog.hu 2009.06.09. 15:17:55

Na de a kérdés az, hogy mi célt szolgál a borravaló!
Félelemből adjuk, mert legközelebb is találkozunk az illetővel? Valóban a szolgáltatás értéken felüli minőségét honoráljuk vele?

Kivlov 2009.06.09. 15:17:58

@dark future: "kis hal is hal"
100 HUF = 1 doboz sör

efhábé 2009.06.09. 15:19:27

@dark future: A fodrász-részét még meg is értem. nyugodtan kiírhatná a fodrász, hogy 1000 huf a hajvágás, de nem, ő kiírja, hogy 900, mondván, hogy a százast úgysem kérik vissza, de így adózni sem kell utána.
Egyébként én még nem láttam fodrászt, aki pénztárgépbe ütötte volna vagy nyugtát írt volna a szolgáltatásról.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.06.09. 15:21:41

@efhábé:

Pedig van, pl. XI. ker. Kelenföld városközpont nagy fodrászata, ott kb. 10 fodrász dolgozik + egy recepciós, aki írja a számlákat. Lebeszélni sem lehet róla :-)

Kivlov 2009.06.09. 15:22:41

@dark future:
"legjobb sör a Borsodi, attól megy a harckocsi"

efhábé 2009.06.09. 15:24:18

@dark future: Gondolom, a nagyobb szalonokban így működik, de én régebben sem jártam olyanokba, kisebb fodrászműhelyek voltak a közelben, mostanában meg házilag vágom géppel :)

moli 2009.06.09. 15:27:12

engem felhaborit a borravalo intezmenye, de haho! ez egy olyan orszag, ahol letezik a halapenz.

kutymorgo 2009.06.09. 15:28:46

sztem a kajafutárnak azért is jó, ha borravalót ad az ember, mert konkrétan ez a fizetése.... és az egy dolog, mit ír a kajás cég a reklámcéduláira, stb, nekem nincs lelkem kics*szni a futárral. persze volt olyan, hogy túl sokat kellett várni, volt, hogy ilyen esetben nem adtam, vagy nem annyit, de ez ritka.

mehr luft 2009.06.09. 15:29:34

ügyes séf, balfasz pincér dologhoz: osztoznak a borravalón. nem tartja meg a pincér, hanem meló után visszaosztják.

moli 2009.06.09. 15:30:59

@efhábé: ha nem a helyszinen eszel: nem hasznalod az infrastrukturat (nem kell takaritani utanad), nem hasznalod a pincert.

donpepe eseten a kihozott pizza es az etteremben rendelt pizza ugyanannyiba kerul. VISZONT a minosegi kulonbseg oriasi! hat itt jon vissza a kiszallitas ara.

tehat megegyszer: a pizzafutaroknal a kiszallitas dija BELE VAN szamolva a vegosszegbe. teljes mertekben.

turorudi · http://check.blog.hu 2009.06.09. 15:35:26

@monsterdog: Azt nem hiszem el, hogy a kajafutárok fizetése a borravaló.
Esetleg egy kajafutár tudna erről szólni?

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.09. 15:40:02

Részemről egy hellyel kapcsolatban a borravaló véleménynyilvánítás.
Ha elégedett voltam, akkor jár, ha nem, akkor nem.

Ahol kötelező szervízdíj van, oda nem megyek, vagy ha ez még rendelés előtt kiderül valószínűleg távozom. (ha utólag derül ki, akkor fillérre pontosan kérem a visszajárót.)

Ezt tartom normálisnak. Az, hogy a futárt nem fizetik meg miért nekem okozzon lelkiismereti problémát? Ha a későbbiekben ki akar szúrni velem, ad egy a bolttól kérek kártérítést amit a futáron vernek le, ad kettő soha többet egy fillért nem látnak tőlem!

Adott esetben én a vevő vagyok, aki fizetek a szolgáltatásért, az általuk meghatározott szabályok és árak alapján. Ha nem jó nekik, akkor ők cseszték el...

kutymorgo 2009.06.09. 15:44:51

@turorudi: lehet nincs 100% igazam, de sztem amit "fizunak" kaphatnak, az még a benzint sem fedezi...

Llew 2009.06.09. 15:45:11

A kérdésre válaszolva én azt mondom, hogy a jó szolgáltatás, kiszolgálás jutalmazása. Ezt viszont talán egyre kevesebben gondolják így. Múltkor meglepődtem, mikor egy barátommal söröztem és a végösszeg valami 1700 akármennyi volt. 2000-es el fizettem, és 1800-ból kértem vissza. Utána megkérdi tőlem, hogy miért nem adtam borra valót. Mondom, mert 4 sör kihozásában nem volt semmi extra, de ha a 2000-est ott hagyom akkor már egy fél sör árát lejattoltam, ami szerintem indokolatlan lett volna. Én mindig adok valamennyi jattot, ha nem volt semmi extra, de minden rendben volt, akkor mondjuk csak a visszamaradó összeget.
A számlára vitt 5-10%-os felszolgálási díjnak sem vagyok ellene, csak akkor mindenhol legyen olyan a szolgáltatás is.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.06.09. 16:28:15

@turorudi:

Pizzafutár ismerősöm minimálbérre van bejelentve és annyit is kap + némi benzinpénzt (km alapján), megélni a borravalóból tud, átlagosan 10% körül szokott kapni. De ebből kell költenie pl. a motorjára is.

Lehet, hogy máshol másként van, de a nagy átlag szerintem ez.

efhábé 2009.06.09. 16:43:18

@moli: Normális helyeken éppen ezen költségek fedezésére szolgál a szervízdíj.

A don pepe éttermi és kiszállított pizzája között még nem fedeztem fel minőségi különbséget. Mindkettő korrekt kategória, ami Mo.-n pizzaügyileg nagy szó, mert hihetetlen gyengén állunk pizzailag.

Természetesen a kiszállítás mindenhol bennefoglaltatik az árban, hol külön, hol nem külön. Ám ha egyértelműen ugyanannyiba kerül bent az étteremben és kiszállítva is, akkor gyakorlatilag grátisz kaptad a kiszállítást (És természetes, hogy megéri az étteremnek, ha nem érné meg, nem csinálná). Ezt a grátiszt szokták borravalóval honorálni, kvázi pénzzel kifejezni az elismerést a figyelmességért.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.06.09. 16:59:23

@efhábé:

Nomeg az sem mindegy, hogy mennyi idő alatt hozza ki a futár. Általában testi éppségük kockáztatásával szoktak lavírozni az autók között a csúcsforgalomban, így nem hül ki a pizzád (ők meg gyorsabban tudnak fordulni), ha kell, akkor hóban, esőben, fagyban is jönnek, én ezt szoktam honorálni a borravalóval.

Vőfély Sanyi · www.vofelysanyi.hu 2009.06.09. 17:26:57

Borravaló? Hogy berúgjon az én pénzemen? Én csak vizet iszok és megdolgozom a fizetésemért. Ha esetleg nem fizettek meg rendesen valahol, akkor vettem a kalapom és otthagytam a céget. Most vagy annyiba kerül valami, mint amennyit kérnek érte vagy nem, de én csak annyit fogok fizetni, mint amennyiért azt kínálják. Hiszen ha drágábban kínálták volna, akkor lehet, hogy nem vettem (rendeltem) volna meg. De ha szimpatikus az ár, akkor azt (de csak is azt) hajlandó vagyok megadni érte. Mi az hogy még ezen felül valakiknek költségeik vannak? Ilyen alapon akkor az ABC-ben fizetnék szívesen borravalót a pénztárosnak, mikor tejet veszek, mert a tejtermelő gazdák rászorulnak és megérdemlik. Szóval én nem adok sehol, senkinek borravalót. Szoktak is rám nézni csúnyán, de én is viszonozom, mivel nem szoktam adósa maradni senkinek, mivel utálok tartozni!

moli 2009.06.09. 17:27:29

@dark future: kell keresni jobban fizeto allast.

moli 2009.06.09. 17:29:00

@efhábé: melyik etteremben voltal? a gyongyosi etteremben sokkal jobb minosegu, mint (3 kulonbozo helyrol is) a rendelt.
sokkal.

moli 2009.06.09. 17:31:45

@efhábé: elnezest, de ugye nincs szerkesztes.
"""Ám ha egyértelműen ugyanannyiba kerül bent az étteremben és kiszállítva is, akkor gyakorlatilag grátisz kaptad a kiszállítást"""

A NAGY FRANCOKAT!
ettermi ar: pizza+felszolgalas=x
hazhozrendelt ar: pizza+szallitas=x

nemértekhozzá(m) 2009.06.09. 19:11:02

ja, b*zmeg, g/ci pultos, pincér, futár, pfujj, 100ból 99szer nem vagyok megelégedve, nem is értem, hogy minek van jatt...

utóirat: lehet, hogy én vagyok a prosztó proletár, vagy anyu nem tudott főzni(De igen, nagoyn is tudott) de még soha életemben nem voltam elégedetlen az éttermi étel minőségével... biztos bennem van a hiba...

hangyasav 2009.06.09. 19:54:13

@Mr. XL: társas etikett velejárója az, hogy legyen fogalmad a borravaló mibenlétéről és lényegéről. A borravaló igenis hozzátartozik a vendéglátáshoz. Mi a párhuzam a pénztáros és egy jól képzett, felkészült, figyelmes pincér munkája kapcsán?Ugyanis teszem azt egy randevú alkalmával egy étteremben a figyelmes pincér meggyújtja a gyertyát, vázát hoz a virágnak, bort ajánl (és tud róla beszélni), ételt ajánl (és tudja, hogy mi is az pontosan), FOGLALKOZIK a vendégeivel, szeretné, ha kellemesen éreznék magukat. A borravalóval illik honorálni azt, ha a vendég kellemesen érezte magát az adott helyen. Ezt a pincér azonban nem csupán a borravalóért teszi, hanem mert szeretné, ha a vendégek máskor is visszajönnének, ugyanis így lesz csak munkája hosszú távon. Egy kasszást a közértben hol érdekel az, hogy Józsi bácsi Felcsútról vagy Gizi néni Tahitótfaluból nem megy legközelebb tejet venni?

Dr_utcai_arcos 2009.06.09. 21:54:11

Egy vicces eset eset(t) meg velünk a Nyugatival szemben lévő valamilyen magát rulettkerékkel hirdető kocsmában(?).Beültünk vagy 10 -en egy hosszú műszak után iszogatni. Semmi különös, beszélgettünk iszogattunk. Valamiért a pincérnek nem tetszett, hogy mindenki mindenféle italt akart kérni és nem egyformát minden körben. Aztán jött a fizetés és mondtuk, hogy külön fizetnénk (vessetek meg, de rohadtul utálom, amikor a pincér pofákat vág,ha mondjuk egy 6 fős társaság -ami 3 pár- külön kéri a számlát. A szentségit, nem hiszem, hogy olyan bonyolult művelet lenne...)na szóval, és látjuk hogy a pincér magában a K@va anyánkat emlegeti. No akkor jött a vicces része...Mennyi lesz? 572 forint (csak a megértés kedvéért) Ok. Adtunk 600at és vártunk. No, hát itt még 28Ft visszajárna.Szerintem, azt is megbánta hogy egy (1) sunyi pillantást vetett ránk. Mindenki forintra kiszámoltatta.Más. Nem reklám, de az Örsön nyílt egy frankó kis bóling terem. Beültem oda (akkor már törzsvendég voltam, szerintem elsők között voltam akinek számlát nyitottak és nem kellett minden kör után fizetnie) és kérdezi a pincérsrác, mit kérek. Mondom egy búzát. Kihozza és azt mondja, van még egy üveggel, mit gondolok eltegye e nekem a meccs hátralévő részére? Na EZ a szolgáltatás. És erre kapott az 1600as számlára 2 ezrest.EZÉRT nem sajnálom.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.06.09. 22:03:35

@utcai_arcos: teljesen egyetértek. A borravaló nem alapjáraton JÁR, mint ahogy azt sokan képzelik, hanem az extra szolgáltatás honorálása. Egy kis motivációs erő a személyzetnek. Ha mindenki jattol, akkor nem fog jobban dolgozni. De ha csak az jattol, aki valóban elégedett, az jelzés értékű, hogy hogy is kellene csinálni a melót.
Szintén Örs, Sugár: emeleten van egy palacsintázó. Egyik legjobb kis beülős hely Pesten. Isteni finom minden palacsintájuk és a kiszolgáló személyzet tündéri. Mindig ugyanazzal a haverommal szoktam odamenni. Van egy csaj, aki ha meglát, felderül az arca és érződik rajta a vendégszeretet. Tiszta hihetetlen. Haver mindig ugyanazt kéri, én viszont mindig mást próbálok ki - és ezt is tudja, már kérdi hogy havernak a szokásos, és nekem valami más. Mindig van pár kedves szava. Szoktunk is jattolni, mint állat.

efhábé 2009.06.09. 22:05:08

@moli: Bp-n többen is, Miskolcon is, csúnya baleset is lenne, ha szarabbat küldenének ki, mint amit felszolgálnak. Meg eléggé logikátlannak is tűnik, hogy mindenből két szettet tartsanak, egyet helyben fogyasztásra, egyet meg kiszállításra.

nyu 2009.06.09. 22:09:11

"donpepe eseten a kihozott pizza es az etteremben rendelt pizza ugyanannyiba kerul. VISZONT a minosegi kulonbseg oriasi! hat itt jon vissza a kiszallitas ara."

Erdekes, egyik olaszkajalanc ugyfelunknel meg 30%-kal olcsobb a hazhozszallitott kaja, mint a helyben fogyasztos, es ugyanazt a minoseget rakjak bele. (mas kerdes, hogy meg hazhozszallitva is dragabb a 28 centis pizzajuk, mint a pepe 32 centis cipotalpa)

Ennyivel kevesebbe kerul a robogoba a par csepp benzin+futar ehbere, mint a felszolgalo biorobot+tanyernyalogato uzemeltetese.

efhábé 2009.06.09. 22:14:22

@moli: No akkor immár sokadszor mondom el, csak a te kedvedért is legalább másodszor, de lehet, hogy harmadszor:
Kultúrhelyeken a +felszolgálás értendő a számlán szereplő szervízdíj alatt. Amint a neve is mutatja, annak a díja, hogy az ételt szervírozzák, azaz felszolgálják.
Ehhez képest nálunk elenyésző azon helyek száma, ahol ezt feltűntetik az étlapon és a számlán, ellenben elvárják az adását borravaló néven.
No most, ha pizza+10% szervízdíj (és mindegy, hogy ezt szervízdíjnak vagy borravalónak hívod)=éttermi fogyasztás, akkor vajon hogy jön ki a pizza listaárából a házhozszállítás?
Én amondó vagyok, hogy a borravaló szűnjön meg, lépjen a helyébe a szervízdíj (ami megjelenik a számlán hivatalosan) és legyen mindenhol kiszállítási díj, ami szintén megjelenik a számlán hivatalosan.
Mert a borravaló gyakorlatilag ezeket takarja, csak éppen totál feketén.

nyu 2009.06.09. 22:15:52

"Ahol kötelező szervízdíj van, oda nem megyek, vagy ha ez még rendelés előtt kiderül valószínűleg távozom. (ha utólag derül ki, akkor fillérre pontosan kérem a visszajárót.)"

Ahol szervizdijat hasznalnak, ott kotelezo feltuntetni az etlapon a merteket (maximum 15% lehet), es minden nyugta vegen kulon tetelkent szerepelnie kell, nem lehet olyan, hogy egyszer felszamolom, egyszer nem.

Egyebkent a szervizdij az APEH talalmanya a hogyan adoztassuk a borravalot kerdesre.

nyu 2009.06.09. 22:18:33

Azt elfelejtettem az elobb irni, hogy olyan etteremnel, ahol hazhozszallitas is van, ott csak a helyben fogyasztasra szamolhatnak fel szervizdijat.

nyu 2009.06.09. 22:27:52

"Kultúrhelyeken a +felszolgálás értendő a számlán szereplő szervízdíj alatt. Amint a neve is mutatja, annak a díja, hogy az ételt szervírozzák, azaz felszolgálják."

Kulfoldon konkretan ugy szokott mukodni, hogy az etlapon csak a kaja ara szerepel, aztan a szamlan kulon feltuntetik a felszolgalast. (ezt vette mintanak az APEH a szervizdijhoz)
Borravalo arrafele ismeretlen fogalom.

Pofatlanabb ettermesek emiatt szoktak a kulfoldi vendegek blokkjahoz automatikusan hozzaadni a datumot, mert tudjak jol, hogy azok egy garassal sem adnak tobbet, mint amennyi a szamla szerint jar, mig a magyar alapbol ad valamennyi jattot.

eloszto · http://eloszto.hu 2009.06.09. 22:33:00

Annak jár, aki jó szolgáltatást nyújt.
Ez a hazai szolgáltatószektor 70-80%-át ki is zárta.

Flynn 2009.06.09. 22:37:42

Nekem az lenen a kérdésem, hogy miért járna a pincérnek borravaló? (Persze én is szoktam adni.) Mert figyelmes, meg kihozza a kaját? Könyörgöm ezért fizetik! Ez a munkája! Ő ezért van az étteremben! Vagy mi az istennyila szerepel a munkaköri leírásában? Az orvosnak se járna hálapénz, mert a munkáját végzi. Ilyen alapon mindenkinek lehetne hálapénzt adni - igen a sparos pénztárosnak is - mert mondjuk mosolyogva végzi a munkáját.

efhábé 2009.06.09. 22:56:22

@nyu: Az étlapon nem csak a kaja ára szerepel, ott van minden étlapon a szervízdíj is. Felhívják rá a figyelmet. Jártam már a világ pár országában és ahol létezik a szervízdíj intézménye, ott fel is tüntetik azt az étlapon.

Az összes útikönyv részletezi a helyi borravaló-adási szokásokat, azok is, amik Mo.-val foglalkoznak, úgyhogy az átlagos külföldi, ha belenézett egy útikönyvbe, tudja, hogy az éttermekben nem számolják fel a szervízdíjat, viszont a számlához hozzáadandó fizetéskor 10%.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.06.09. 22:59:23

Ezért szeretem Japánt. Még akkor sem fogadja el senki a borravalót, ha tipikusan olyan munkát végez, aminél megszoktuk, hogy jár (pincér, londiner, fodrász).

Ha elégedett vagy a szolgáltatással, azt azzal jelezheted, hogy újra igénybe veszed. Pofonegyszerű, nem?

kovácske 2009.06.09. 22:59:33

@efhábé: már előbb is elhangzott ilyesmi, hogy a házhozszállítási díj, meg a szállító személy viszonya:
a pizzafutár egy vasat nem lát abból, amit a pizzéria pénztára kiszámláz neked házhozszállítási díjként, ahogy az ikea szállító alkalmazottja sem kapja meg az általad fizetett díjat. illetve megkapja és leadja visszaérkezve a pénztárban.
a borravaló alamizsna, ajándék, a számlázott díjon felül, amit zsebbe adunk annak az embernek, aki elénk tette az ételt, vagy elhozta a házig a szekrényt. két okból adjuk (már ha adjuk) 1) mert az elvárhatónál jobb, figyelmesebb kiszolgálást kaptunk (pl. a teherfuvarozó segített felcipelni az emeletre, vagy várt ránk negyed órát a megbeszélt idő után is) 2) ha rendszeres kuncsaftja vagyunk az adott pincérnek, stb-nek, akivel már-már baráti, személyes nexust ápolunk (ami ugye egyben extra figyelmességet is jelent a részéről).

Thresher 2009.06.09. 23:00:16

Csak egy sztorit!
Szóval: Régen találtunk egy isteni helyet a haverokkal. A hely egy fain pince volt, a piák nem voltak borsos áron, a pincér csávó meg jófej volt (egyben tulajdonos is), szinte már tudott mindent rólunk, szívatott mindket mindig hogy hogy állunk a vizsgákkal, azonkívül isteni koktélokat tudott csinálni. A jatt nem volt kérdés természetesen...

Aztán: Nagy fájdalmunkra kiderült hogy a helyet bezárják valami tulajdonosi vita miatt. Kérdeztük hogy mikor zárnak be, erre a pincér meghív mindket a záróbuliba! Teljesen zárt körű volt, és az volt a lényege, hogy a megmaradt piákat ne kelljen kiönteni, ezért mindenki "ingyen" fogyaszott, csak egy jelképes belépő volt, hogy az APEH ne baszogasson. Mikor megjöttünk, szerényen csak a korsókat kértük, és mit hozott ki? 6 korsót, 3/4 üveg abszintot, és 12 koktélt... Az abszint a kedvenc piánk volt, mindig ittunk azt, a koktélból meg mindenki azt kapta ami a kedvence! Majdnem sírtunk, a hülyéje meg nem fogadott el tőlünk semmit, csak megköszönte hogy visszajáró vendégei voltunk.

Na, és ő nem érdemli meg a borravalót?

kovácske 2009.06.09. 23:02:33

ja és még azokról a helyekről, ahol az árban nincs feltüntetve a kiszolgálás ára (díja), azok meg szarjanak sünt. akárcsak azok a boltok, amik nettó árat hirdetve vadásznak vevőkre, akik az apróbetűből tudják meg (vagy a pánztárban) hogy erre még rájön +25 % áfa.

Spody 2009.06.09. 23:03:24

Kulfoldon, a kisebb ettermekben valoban Te dontod el, adsz-e borravalot (Kaliforniaban elvarjak, nagyon is), de sok helyen rajta van az etlapon, hogy x fo feletti tarsasagok 18% borravalot fizetnek.

dan72 2009.06.09. 23:06:33

Ez lehet, hogy külön posztot érdemelne, vagy egy másik blognak a témája, de mégis: miért van az, hogy Debrecenben bizonyos éttermekben (pl. Belga, Pálma), csak akkor számolnak fel borravaló. Ha magyarokból áll egy társaság rájuk van bizva, de ha csak egy valakit hallanak külföldiül beszélni (akkor is, ha magyarokkal van együtt), már a vacsora végén ott szerepel az a bizonyos 10%. Egyszer megkérdeztem a pincért (konkrétan a Belgában), aki elismerte, hogy valóban csak a külföldi vendégeknek számolják fel, mert "nem ismerik" a magyar szokásokat, de "természetesen nem kötelező megadni" (ezt a tényt "természetesen" nem tüntetik fel a számlán, pláne nem angolul/németül)...

-d(-_-)b- 2009.06.09. 23:14:42

Na nesztek:

@Andie:
"amit a _szakács_ ráfordított, az összeválogatott hozzávalók, az elkészítés profizmusa, akkor azt hogyan jutalmazzam?"
Hívasd ki a szakácsot és adj neki borravalót. Kulturáltabb vidékeken szokták így, csak nálunk nem ismert.


@efhábé
"aminek költségei vannak. Étkezésre szolgáló helyiség fenntartása, eszközök mosogatása, az ember, aki felszolgálja neked"
Bocs, de ezt úgy hívják, árrés, és az ár tartalmazza.

"ha egyértelműen ugyanannyiba kerül bent az étteremben és kiszállítva is, akkor gyakorlatilag grátisz kaptad a kiszállítást"
Vagy inkább lehúztak az étteremben egy kiszállítás árával.

@dark future:
"Pizzafutár ismerősöm minimálbérre van bejelentve..."
Ezek szerint jattolsz a takarítónőknek, pénztárosoknak, portásoknak stb-knek is? Ne viccelj!

@hangyasav:
"Egy kasszást a közértben hol érdekel az, hogy XY nem megy legközelebb?"
Bocs, ezek szerint a pénztárost nem rúgják ki, ha nincs vevő és bezár a bolt?

ElCapitan 2009.06.09. 23:16:31

@efhábé: az exnejem fodrász, és mindenkinek ad nyugtát (kivéve nekem, de nem is fizetek). A te fodrászod adócsaló ezek szerint.

Sütemény1975 2009.06.09. 23:16:51

@cbc:
kártyás fizetésnél is szoktak jattot adni. persze csak ha megérdemlik.

nyu 2009.06.09. 23:16:52

"Nekem az lenen a kérdésem, hogy miért járna a pincérnek borravaló? (Persze én is szoktam adni.) Mert figyelmes, meg kihozza a kaját? Könyörgöm ezért fizetik!"

En alapvetoen ugyanezt gondolom, altalaban nem is szoktam jattot adni, orvos altal elvart halapenztol meg egyenesen felall a hatamon a szor.

Ezekkel kapcsolatban ket kedvenc esetem volt:

-ugyfel telefonal Torkos Csutortokon, hogy a szamitogepes rendszer rosszul szamolja fel az automatikus szervizdijat.

Eloszor nem ertettem, mi a problema, hiszen en szoptam vegig az ettermi penztargep engedelyezest, ugyhogy a program tuti ugy mukodik, ahogy az APEH elvarja. (esetukben konkretan 0.5x*1.1=0.55x lett a vegeredmeny)

Aztan elmagyarazta, hogy szerinte azt ugy kene szamitani, hogy eloszor a fogyasztas teljes aranak a 10% szazalekat felszamolni, aztan a vegosszegbol a fogyasztas ertekenek a felet kedvezmenykent levonni.

(x*1.1-0.5x=0.6x)

Ezen dobtam egy hatast, hiszen igy a tenylegesen fizetendo kajaar 20%-at akarta felszamolni, ami egyreszt jogszabalyellenes (15% limit!), masreszt a TCS szabalyzataban mintha le lenne irva, hogy a szolgaltatasokert is fele penzt kell kerni.

-megboldogult nagymamamnak volt egy olyan jo szokasa, hogy minden honapban tett egy otezrest a korzeti/haziorvos zsebebe azert, hogy havonta egyszer elmenjen hozza vernyomasmeres, gyogyszerfeliras urugyen feloras kavezassal egybekotott traccspartira.

Namarmost, par eve bevezettek a vizitdijas mokat, vagyis fixen fizess 300 penzt az orvosnak minden tranzakcioert.

Nagymamam nagy naivan megkerdezte a dokinot, hogy neki is kell fizetnie vizitdijat?
Dokino erre elpirult, hogy neki nem kell ezert fizetnie.

Balhe csak akkor utott ki, amikor egy hettel kesobb takaritas kozben megtalaltak a vizitdijrol szolo nyugtat amit a hamutarto ala dugott a dokino.

Nagymamam ezen teljesen fel volt haborodva, hogy neki ne hazudozzon az orvos, mondja meg egyenesen, hogy +300 a tarifa, hiszen azt a csunya allambacsi akarja lehuzni a szegeny orvosoktol.

Ugyhogy legkozelebbi alkalomkor visszamenoleg odaadta az elozo 300-at is az otezresen felul. :banghead:
Szegeny nagyi *picit* el volt tevedve vizitdijugyben.

Halapenz/borravalo/jatt ugyben nagyon azt erzem, hogy ezen karos kepzodmenyek megszunesehez ki kell halnia egy-ket (begyoposodott) generacionak.

ehhh 2009.06.09. 23:18:18

nekunk van egy kedvenc helyunk, odajarunk ebeddelni minden nap. soha nem adunk borravalot, de mindig mosolyognak, es mindig kedvesek es jol foznek. szerintem ez a normalis. foleg annak nem adok borravlot, aki tartja a markat.

Magustanonc 2009.06.09. 23:19:10

@efhábé: Közgazdasági analfabéta és alkalmatlan az az étteremigazgató, aki képtelen az étel árába beépíteni a felszolgálók bérköltségét.

Lehet rosszul gondolom, de nekem nem szimpatikus a szervízdíj, mert szeretem én eldönteni, hogy mennyit adok, és mikor adok. Magasról nem érdekel, hogy ez után adóznak-e a pincérek és a szakácsok, mert ez ajándék részemről, amihez köze nincs se az APEH-nak, se a munkáltatónak. Éppen ezért meg is szoktam kérdezni, hogy mi történik ezzel a pénzzel, és csak akkor adok, ha nem a tulajdonost gazdagítja.

Nem nevezném kultúrhelynek azt, ahol szervízköltséget számolnak fel, mert számomra azt mutatja az, hogy töketlen vagy pofátlan a cégvezetés.

Sekay 2009.06.09. 23:27:03

Hát nem tudom, melyikőtök dolgozott a fenti felszólalók közül vendéglátóhelyen, de biztosan nem sokan!
1.A pincér azért van ott az étteremben igen, hogy kivigye az ételt/italt, ezért fizetik!A kérdés már csak az, hogy ki?Ugyanis a pincér fizetése a legtöbb helyen a borravaló!Nem kap csinos kis összeget a számlájára havonta, azért, hogy ott legyen egész nap!Ezért a modortalan és illetlen vendéget ugyanúgy kell, hogy kiszolgálja, hogy legyen mit a kenyérre kennie munka után...
2.Az étel minőségéhez semmi, de semmi köze nincs a pincérnek!Mert a szakács bizony azért kapja a pénzét, hogy főzzön, ő nem a borravalóból él!Neki megy a fix pénz a számlára...
3.Ahhoz, hogy adott étel mennyibe kerül, végképp nem felszolgáló dolga, ha aránytalanul drága valami, nem őt kell büntetni érte, hanem ne menj oda enni!
4.A legtöbb helyen a jatt bizonyos %át le is kell adni, és a csak azon felül megmaradt pénzt kapja a felszolgáló fizetésként.Tehát ha nem jattolsz eleget, ugyanúgy nem lesz egy fillérje sem!
5.Hiába elemzünk itt szolgáltató és szolgáltatást igénybe vevő oldalról borravaló szempontjából ilyen problémákat, ha megfeledkezünk a DOLGOZÓ szektorról!A te pénzed borravaló nélkül EGÉSZÉBEN a szolgáltatóhoz áramlik, abból sem kiszállító, sem pincér, sem akárki, aki azt a munkát elvégezte, hogy neked odavigye, nem lát egy büdös fillért sem, hiába aránytalanul magas a kiszabott ár.Ő abból lát pénzt=fizetést, amit borravalóként adnak nekik.

nyu 2009.06.09. 23:41:23

"Közgazdasági analfabéta és alkalmatlan az az étteremigazgató, aki képtelen az étel árába beépíteni a felszolgálók bérköltségét."

Azt szoktak mondani az ettermesek, hogy a kajaba kerulo nyersanyagok aranak a haromszorosa betakarja a szemelyzetet, a rezsit, egyeb jarulekos koltsegeket, es meg valamennyi hasznot is hoz, ezert szoktak minimum ennyire beloni a kesz kaja arat.

"Magasról nem érdekel, hogy ez után adóznak-e a pincérek és a szakácsok, mert ez ajándék részemről, amihez köze nincs se az APEH-nak, se a munkáltatónak."

APEH szerint attol meg noveli a szakacs/felszolgalo jovedelmet, tehat SZJA koteles.
Csak technikailag nincs ra mod, hogy behajtsak.

Ezert eroltetnek annyira a szervizdijat, mivel az kotelezoen bekerulne a penztargepbe egy kulon rubrikaba, aztan ennek a hovegi osszegebol mar egyszeruen le tudjak venni a sapot, aztan hogy ebbol tenylegesen ki mennyire reszesult, azt mar nem firtatjak/nem erdekli oket.

nyu 2009.06.09. 23:55:10

@Sekay:

Olyan is van az egyik pesti buzibarban, hogy ha pultos akarsz lenni, akkor 3 ingyen probanap, aztan csak utana kapsz valami alamizsnat. (gondolom szokas szerint kiskonyvvel)

Persze a jelenkezok fele az elso par nap utan lemorzsolodik/kirugodik.
Masik fele max fel even belul otthagyja a bagazst.

Penz az csak a kasszaban lehet, de a jattot meg egy az egyben elrakja a fonok.

Aztan utana nekunk sirt a tulajdonos, hogy az alkalmazottak meg a szemet is kilopjak.

Persze arra sosem volt penze, hogy kifizesse a leszallitott szamitogepes rendszer vetelarat, amivel naprakeszen tudna ellenorizni a forgalmat/raktarat, fonokomnek masfel ev utan sikerult csak kiimadkoznia belole.

hangyasav 2009.06.09. 23:56:40

@-d(-_-)b-:
"Bocs, ezek szerint a pénztárost nem rúgják ki, ha nincs vevő és bezár a bolt? "
De, nyilván kirúgják, ahogy a pincért/séfet/fekete mosogatót is.
De a vendéglátásban a személyzetnek, annak a részének, amelynek a vendéggel konkrétan kapcsolata van (felszolgáló) igen nagy szerepe van abban, hogy vendéget megszerezzen, megtartson vagy adott eseten elveszítsen miatta a hely. Arra próbáltam célozni, hogy a Spar-os kasszás néniknél ez szerintem korántsem így működik. Teljesen mindegy (nekem legalább is) hogy ki húzza le a túrórudi vonalkódját a kasszánál. Az viszont már érdekel, hogy ha xy-t választok az étlapról, akkor milyen bort ajánl hozzá, miért azt, stb., stb. Jöhettek persze azzal, hogy ez a munkája, ezért még nem jár borravaló.
Szerintem pofonegyszerű az egész: ha azt érzed hogy jó és gyors kiszolgálást kaptál, odafigyeltek rád, rendben volt a kaja/ital stb. akkor jár a borravaló. Sebességhez még egy dolog: ha minden rendben volt, csak a kaja jött lassan, az általában nem azért van, mert a pincér lassú vagy elfelejti. Lehet, hogy a konyha úszik. Ugyanez a kaja minőségére is. Ha tré volt, azt ne a pincérrel éreztesd (nuku borravaló) mert köze sincs hozzá.
Igenis tessék megbecsülni és honorálni azt, ha Vendégként foglalkoznak veled és nem csak egy birkaként aki megint csumizni jött. Vannak, akik hivatásként fogják fel és annak megfelelően végzik a munkájukat (nem is kevesen)...
Sekay, veled teljesen egyetértek; ebbe a dologba nehéz vendégként belelátni, én 5 éve vagyok pályán:)

Perillustris 2009.06.10. 00:11:56

A fix szervizdíj azért is jobb a vendéglátócégeknek, mert egyes felkapottabb, külföldiek által is nagy számban látogatott helyeken szinte mindenki kártyával fizet. S míg egyes helyeken rá tudnak írni úgy is pluszt, nagyon sok esetben csak a végszámla összegét üthetik be.

Kanda 2009.06.10. 00:17:36

@Sekay:
Lehet kicsit ellenségesnek tűnik a hangvételem, ezért elnézést.

1: Ha a szerencsétlen felszolgáló nem él meg a fizetéséből, akkor váltson munkahelyet, ne a vendégtől kolduljon.

3: lol Ha nem megyek oda, akkor szerinted jobban jár, mintha odamegyek, de nem kap borravalót? Miért is? Ha tényleg csak abból él, akkor neki mindegy, de legalább nem zárják be a feje fölött az éttermet, mert kevés a vendég.

4: lásd 1. Engem nem a pincér / fodrász szociális helyzete érdekel. Ha több pénz kell, építsék bele az árba.

5: A teljes érvelés át lehetne ültetni _bármire_. Fizessünk mostantól borravalót a tanártól kezdve az utcaseprőknek, hisz a teljes összeg, amit befizetünk a főnökéhez kerül először, abból meg ki tudja mennyit kap ó kézhez.

biododírium 2009.06.10. 00:22:16

És taxizáskor szoktatok adni? Elvárják? Itt Írországban pl nem elvárás és látszik a vezetőn, hogy teljesen szokatlan, ha adok neki 1euroval többet. Ha nincs vmi szokatlanul idegesítő bármi, akkor mindig adok.

biododírium 2009.06.10. 00:23:10

És ha nem adok, akkor nincs pofavágás.

min 2009.06.10. 00:27:27

Hiába írják oda a szervízdíjat nem kellodaadni ha szar a kaja. Nem tudnak mit csinálni még akkor sem ha az egészet nem fizeted ki a hőbörgésen kívül. Mondjuk ahoz márvastag bőr kell:-)
A tv-ben volt erről egy műsor.

Káposztakukac 2009.06.10. 01:12:27

ha annyit írnak a számlára, hogy xy%-nyi service fee not included vagy valami hasonló, akkor azt nem kell megfizetni. az max egy ajánlás lehet...
a számlán minden fizetendő összeg tételesen felsorolandó. ha elvileg nektek kellene valamit számolgatni, hogy mégis mennyi az annyi, akkor az nem lehet a számla tárgya.

Bambano 2009.06.10. 01:25:09

@Andie: küldj egy felest a konyhába. Próbáltam, működik.

A felszolgálási díj az egy törvénybe iktatott erőtlen kísérlet a borravaló fehérítésére, imho baromság.

@hangyasav: sebességgel nincs gond, van rá jogszabály, hogy ami 20-25 percen belül nem jön meg, azt jogszerűen visszaküldheted vagy át sem kell venni. természetesen számla BELEÉRTENDŐ. Ha nem kapod meg 25 perc után a számládat, nyugodtan elmehetsz.

Netuddki. 2009.06.10. 01:37:31

@nyu: "Borravalo arrafele ismeretlen fogalom."
Vajon miért nem vagyok meglepve?

Én egyáltalán nem fizetek borravalót. Kalkulálják bele az összes költséget amibe a szolgáltatás kerül. Ne a többletfizetéssel honoráljuk a szolgáltatást, hanem azzal, hogy legközelebb is igénybe vesszük. Vagy ha nagyon rossz volt, akkor ott a panaszkönyv.
Amellett, hogy nem szórjuk a pénzt az adócsalást se támogassuk!

A szolgáltatás jelenlegi helyzetét nem a borravaló oldja meg. Minden szolgáltatásra kifizetett forint után az állam 3-4 -szer annyi pénzt szed el tőlünk adó formájában. Nem csoda, hogy keveset tudunk költeni a szolgáltatások igénybevételére (is).

nyu 2009.06.10. 02:14:28

"Vannak, akik hivatásként fogják fel és annak megfelelően végzik a munkájukat (nem is kevesen)..."

Egyszer egy idosebb csoka kikerte maganak, hogy lepincereztem, mivel o evekig tanulta a _felszolgalo_ szakmat.

nyu 2009.06.10. 02:17:32

"Vannak, akik hivatásként fogják fel és annak megfelelően végzik a munkájukat (nem is kevesen)..."

Egyszer egy idosebb fazon kikerte maganak, hogy lepincereztem, mivel o evekig tanulta a _felszolgalo_ szakmat, es nem csak ugy esett be a pult moge, mint az ettermi fogyatekosok tobbsege.

pappito · http://pappito.com 2009.06.10. 02:19:39

amióta nem Mo-n élek, egy huncut cent borravalót sem adtam. Mo-n is csak a pizzafutár kapott, ha időben jött, meg a taxis, ha megérdemelte.

Szögezzük le, hogy a borravaló az nem JÁR, hanem a vendég elismerése a kapott EXTRA szolgáltatásért/figyelmességért. Azért nem jár borravaló, hogy a pincnök kihozza a kajámat vagy nem köp a kávémba.

Kurvára nem érdekelnek az izzadtságcseppek (minimálbéres, csak a jattot kapja, stb.) csak és kizárólag a szolgáltatás érdekel.

Ha beülök a taxiba, étterembe, akkor vigyenek el, szolgálják fel a kajámat, ezeknek az ára tartalmazza a szolgáltatás ellenértékét. Ha a szolgáltatás során a taxis megoldja, hogy ne késsek el, mondjuk, vagy a pincér odafigyel arra, hogy a gyerek ne kapjon jeget a lónyálba, azt honorálom.

Nem, nem királyként akarok étkezni, szerecsen szüzekkel, akik legyezgetnek (bár... :) ) és nem akarok szociális anomáliákat megoldani.

Itt új-zélandon a kocsmában is kártyával fizet mindenki (90%), egy sörért is, és nincs jatt, senki nem is várja, hogy egy csapos a sör csapolásáért a fizetésén felül még kapjon pluszt.
Ellenben ha az étteremben a pincér lebeszél egy borról, mert ajánl másikat ami jobban passzol a táphoz, akkor adok itt is, mert az extra.

Itt ilyen nincs, de Mo-n volt, aki elvárja a jattot az nem kap. Dafke.

nyu 2009.06.10. 02:21:14

Ahh, csak a blog.hu szorakozott, majdnem sikerult harmadszor is ujrairnom :)

Gatts 2009.06.10. 04:41:21

Múltkoriban párommal az évfordulónkat ünnepeltük. Elmentünk, egy jónak tűnő kávézó/étterembe. Nem vagyok túl gyakorlatias étteremlátogató, így nem tudom igazából, hogy jó minőségű ételt milyen elfogadható áron lehet kapni (hozzátenném, hogy diák vagyok, jövedelmem elég alacsony). A kiszolgálás elég felemás volt, mert ugyan jöttek azonnal, de eléggé olyan képet vágott a csaj, hogy elege van már az egészből és inkább ott se lenne. Mindegyikünk simán egy fogást evett, illetve ittunk egy-egy pohár ásványvizet. Az én kajám jó volt, nem volt vele gond, azon kívül, hogy nagyon kevés volt. Páromé ugyan értelmesebb adag volt, de nagyon rossz, a 70%-át otthagyta a tányéron. Megkóstoltam én is, de én se ettem volna meg. Mindezért kikaptunk egy 7600Ft körüli számlát. Szoktam borravalót adni, ezért már minden mindegy alapon adtam 8000-et. A pincércsaj úgy nézett rám, mintha sértegetném... El is húztunk villámgyorsan inkább.
Namármost a problémám az, hogy a kiszolgálás módja és az étel minősége/mennyisége után örüljön, hogy kapott valamit.
A másik, ami a fő problémám, hogy miért "kötelező" az a 10%? Ha én veszek valami nagyon durva kaját, mondjuk 10000Ft-ért (elméleti összeg), vagy veszek valamit 500Ft-ért, akkor előbbi esetben 1000Ft a jatt, utóbbiban 50Ft. Mitől kerül többe a drágább kaja felszolgálása az olcsóbbénál??? Mert ebben nem látom a logikát.
A szakács nem kap szerintem a jattból, mert őket azért meg szokták fizetni (gondolom én, mert ha jól főz és nem kap eleget, akkor lelép, gondolom máshol is szívesen látják). Szóval akkor a pincér több jattot kap egy homárért, mint egy tányér sűltkrumpliért? Nehezebb a tányér talán?

mokas_gizi 2009.06.10. 05:33:28

Magyarországon a szolgáltatás minőségével és az árú minőségével alapból probléma van...
Ismerősöm pár hónapja vett egy valóban FULL-os ülőgarnitúrát olyat mait többségünk max filmekben lát volt 450.000 Ft...

Alapból 2-3 hónapot várt rá, utána haza vitte és egyik fotel hibás volt vihette vissza.../Megnézte ott előtte de olyan helyen volt hibás amit elsőre nem lehetett látni..../

kpityu2 2009.06.10. 06:14:34

Ha annyira elégedetlen vagyok a kiszolgálással, hogy nem adok borravalót, akkor teszek rá hogy morcos lesz. Sőt. Az a cél, hogy morcos legyen. Mivel én meg elégedetlen vagyok.

serwer 2009.06.10. 06:37:51

Volt költöztetőként mondom, hogy a borravaló adható, de nem jár alapból.
Ha a megrendelőnek tetszett a munka gyorsasága és nem törtünk semmit, akkor köszönettel elfogadtuk.
Ha valami gond volt, akkor nem számítottunk a jattra, ha mégis adni akart, akkor visszautasítottuk, legalább egyszer.
Volt olyan, hogy osztrák diákokat költöztettünk, rendben volt minden és a diákok forintra pontosan !!! 10 százalékot adtak borravalóként.
Ezt olvasták rólunk a jóemberek. Aranyosak voltak :)

ppppalika 2009.06.10. 07:17:20

Velem azért foglalkozzanak jól, hogy legközelebb is odamenjek.
Én azért dolgozom jól (igyekszem jól dolgozni), hogy máskor is engem hívjanak, ajánljanak más munkára.

Szóval ha a szomszéd Pistikét küldöm el a boltba magam helyett, akkor ő kap pénzt, még akkor is, ha szívességből tette. Ha a bolt nyújtja ezt a szolgáltatást, akkor sem, ha aranytálcán hozza.

Lajosbácsi 2009.06.10. 07:18:04

Én már párszor megjártam, amikor nem néztem át a számlát elég alaposan és benne volt a 10% díj és én még külön adtam borralavalót is, mert úgy szoktam.

Volt már, hogy nem adtam, pontosabban 8ft-ot adtam, amennyir a kerek összeghez kellett, mert a pincérek a németeket ugrálták körbe, mi meg vártunk 1 órát, el kellett volna jönni, de ravaszak voltak, mert az innivalót gyorsan kihozthák.
Erre visszahozta a parasztja 1ft-osokban én meg szépen zsebreraktam a 8ft-ot és oda nem mentem azóta sem.

De talán a legundorítóbb jatt a hálapénz az orvosoknak, az is megérne egy misét.

Tényleg jattország lettünk, csak tudnám miért? Az étterem még valahogy ok, a kultúra része, de amikor a lusta, nagyképú benzinkutas is elvárja, amikor én magam tankoltam és közben pofázik a haverjával, amikor fizetek még csak rám se néz, sehol egy kedves mosoly, de szinte süt belőle a megvetés, amikor a 10-20ft-ot visszakérem. De volt már, 185ft-ot nem akart a parasztja visszaadni, mert nincs aprója, mondtam neki nem baj, szedje csak össze 10-20 forintosokban. Látni kellett volna az arcát és persze, hogy volt aprója :)

A pizzafutárnak én is félelemből adok, mert azt hiszem, ha nem kap, akkor beleköp a pizzámba legközelebb, aztán lehet, hogy így is beleköp.

Amby · http://amby.hu 2009.06.10. 07:20:52

Itt Olaszországban nagyon hozzászoktunk már a borravaló nélküli élethez - kényelmes, feszültségmentes. Időnként felszámolnak az étteremben 1-2 EUR "coperto"-t, azaz szervízdíjat, de a 14.90-re visszaadják a 10 eurocentet is, hezitálás nélkül.

theitalianjob.hu/?s=borraval%C3%B3

Mörája Kéri (törölt) 2009.06.10. 07:35:31

A magyarországi borravalóhelyzet az elmaradt rendszerváltás egyik - látható - tünete.Bizonyos szakmákban ma már egyszerűen nem adnak fizetést, így a dolgozónak abból kell megélnie, amit az ügyfél eleinte önként ad. Persze ilyen körülmények között senki ne várjon minőségi szolgáltatást, a vevő előbb-utóbb nem ad önként, így el kell rabolni tőle: csellel, megfélemlítéssel, zsarolással vagy erőszakkal. És ezen alapul a mai rendszerünk.

Országunk szégyene ez a zsinnyegtetős rendszer, egyetlen hatalmon lévő párt sem volt még, amely felvállalta volna, hogy nyíltan szembeszáll vele, és lecseréli egy jó erkölcs - tisztes fizetés alapú rendszerre. Minden eddigi kormány és parlament főbenjáró bűne például, hogy meghagyta az egészségügyet lehúzós-borravalós-zsinnyegtetős szakmának, senki nem mert hozzányúlni ehhez a bűnös rendszerhez, sőt még beszélni sem volt szabad róla: lásd halapenz.hu hatalmi erővel való bezáratása.

Tightend 2009.06.10. 08:16:29

Én azért elég ritkán találkozom köcsög pincérrel, vagy pultossal. Ők is tudják, hogy a jattból élnek, ha meg a kaja szar az nem a pincér hibája. Persze nyilván akkor nem kell borravalót sem adni, csak meg kell mondani a pincérnek, hogy miért nem adsz.

Calogero 2009.06.10. 08:29:05

A borravaló megsúgom az ezen lovaglóknak nem adóköteles, csak adóalapot növel..!
Aki meg nem képes eldönteni ki az aki rászolgál és ki az aki nem a borravalóra és csak valami belső megfelelési kényszerből osztogatja, az nem kicsit életképtelen

2009.06.10. 08:30:46

Az baj, hogy én eleve a borravaló fogalmával sem értek egyet?
Egy 400 Ft-ért adott kávéért még mégis mennyit kellene még adnom úgy nagyjából egy tök átlagos helyen, ahol telefüstölik a hajam és a ruhám bagóval?
Szerintem egy fillérrel sem többet.
De ugyanezt érzem a fodrásznál, kozmetikusnál is. Az árai a JÓ szolgáltás árai. Tehát ha jól csinálja a dolgát, akkor miért kellene többet adnom? Én inkább visszamegyek hozzá, így lesz folyamatosan munkája. Nem vágom miért kellene többet fizetnem, csak mert "ez így szokás". Ha meg nem tetszik valakinek, és ki is mutatja (mondjuk ez ritka, sőt), akkor majd nem megyek oda többet, akár tetszett, akár nem a hely.

z 2009.06.10. 08:35:37

@Gatts: Uh, jó szar helyre mehettetek tényleg! Az nagy tévedés, hogy mindig tíz százalékot kell adni, egy bizonyos értékhatár felett azért nem kell horribilis jattokat adni, csak mert az a 10% (képzeljük el például, hogy én fizetem mondjuk 10 ember fogyasztását és 50e körül fizetek, ott is dehogy kapna a pincér ötezret). Még ha elégedettek lettetek volna és akartál volna jattolni, akkor is visszakérhettél volna egy tízezresből 2200-at, nagyon simán.

Viszont ha már adunk, túl kicsi borravalót meg nem érdemes adni, 40-50 forint alatt eléggé "tartsd meg a szaros aprót" feelingje van a dolognak, akkor inkább kérjük vissza. Az meg, hogy kinek adok, nem csak foglalkozás- de nagyon helyzetfüggő is: pl. fodrásznak nem kell ugyan, de az én fodrászom egy 70 körüli fickó, aki kb. 3 éves korom óta vágja a hajamat, árat kb. évtizedenként egyszer emel, akkor se sokat (a felébe se kerül mint más fodrászok), ezért én szoktam neki adni és örül neki, cserébe nincs olyan időpont amikorra nem férek be hozzá.

TGV 2009.06.10. 08:48:46

Franciaorszagban az etteremben az etlapon szereplo arat kell fizetni. Ebben benne van a felszolgalas. A borravalo nem elvaras, es nem kezbe adjak, hanem tavozaskor az asztalon, kb. 5% vagy valami apro.
Taxisnak nem szokas adni, es nem is reklamalnak erte, es nem vagjak az arcokat, ha szamlat ker valaki.

Gondoltam kiprobalom ezt a modszert Mo.-n...
- balatoni etterem, halaszle: elegge kelletlen volt a szemelyzet, en meg haboztam, hogy mennyit adjak, de elotte megvartam a visszajarot. A pincerno ugy gondolta, hogy nem lesz borravalo, ezert atvert 200 forinttal.
- jobb etterem, egesz jo konyha, a szamlat ami nem is volt keves, azt egy mappaban kaptam, a lehetoseggel egyutt, hogy galans ur legyek, mert meghivtam az asztaltarsasagot. Megkapom a szamlat elegansan es melle fennhangon a kerdest, hogy: mennyibol adjon vissza? En ugyan elozoleg gondoltam a borravalora, de ezt a fajta kenyszeritest nem szeretem, ugyhogy nem adtam borravalot, az egyebkent borsos szamlahoz. Ezek utan koszones nelkul voltunk kenytelenek tavozni, mert a pincer mar latni sem ohajtotta a pofankat.

kislovag55 2009.06.10. 08:49:51

Dallasban voltam es 10 fös tarsasaggal elmentunk ebedelni. Az elején megkérdezték hogy külön vagy egyben szeretnenk fizetni. Természetesen külön.. A végén mindenkinek kihozták a saját számláját mindenki külön fizetett borravaló nélkül (kártyával vagy kézpenzzel), és a legvégén mindenki otthagyhatott annyi borravalot az asztalon amennyit akart. Természetesen mindenhol igy müködött a rendszer.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2009.06.10. 08:54:36

@turorudi: az a fizetésük, esetleg vmi picsafüst minimum alapot kapnak. de mindegy ez senkit ne érdekeljen, dögöljön mindenki meg. egyéni szoc problem ahogy mondják, nehogymár tőlem legyen másnak jobb.

TGV 2009.06.10. 08:56:21

az USA-ban pedig ugy mukodik a szisztema, hogy az etteremben ki van irva az etel ara es az, hogy +15% a felszolgalasi dij, tehat a pincer abbaol el es a vendeg tudja, hogy ha +20%-ot adpeldaul, akkor azzal a pincert gazdagitja.
Nem pedig mint Mo.-n, hogy a tulaj feltetelezi, hogy a pindcer kap borravalot es eleve 110 %-os bevetellel szamol es ha nincs meg akor levonja a pincer fizetesebol a "hianyt"

Walter Melone (törölt) 2009.06.10. 08:59:40

jattolni előre kell.
Utólag már minek?
:-)

Calogero 2009.06.10. 09:01:58

Egyébként meg igazatok van, nem kell a pincéreknek borravalót adni, akkor sem ha elégedettek vagytok azzal, ahogyan vendégül látott titeket, mert "ez a munkája". Viszont ahogy ez általánossá válik, majd nézzétek meg milyen emberek lesznek azok, akik napi 15 órákat dolgoznak borravaló nélkül minimálbérért. Angliában például automatikusan dobják rá a szervíz díjat a Magyarországhoz képest nevetségesen silány (sokszor a pincér meg sem érti mit kérsz tőle, mert nem beszél angolul) szolgáltatáshoz, még sem lázadozik senki, max ha tényleg nagyon felháborító volt a kiszolgálás, akkor jelzi, hogy ezt még sem fizetné ki azért. Vannak persze kint is olyanok, akik nem értenek egyet a borravaló fogalmával, viszont ők nem is várják el, hogy akkor ingyen szolgáltatást kapjanak, ők azok, akik a pubok pultjait támasztják.
De egyébként ugyanez a helyzet Olaszországban is. Kérhetsz egy kv-t a pultnál elkortyolgatva mondjuk 2 euróért, vagy leülhetsz az asztalhoz is és rendelhetsz onnét, de akkor biztos, hogy rácsapnak még jó pár százalékot, mert igénybe vettél egy extra szolgáltatást. MInt ahogy különbség van árban aszerint is, hogy elviszed, vagy ott fogyasztod, hiszen az elviszem->a pultnál fogyasztom->és a szervízt várok el költségei között hatalmas a különbség és ez Magyarországon nincsen az árban a fogyasztókra terhelve, csak minimális mértékben.
Aki meg hisztizik amiatt, hogy miért nem építik bele a felszolgálók fizuját az árakba...; egy normális forgalmat csináló helyen egy nap legalább 4-5 pincér dolgozik. Naponta legalább kell keressenek 12-15 ezer forintot, különben ki az a hülye, aki egy vagy több nyelv komolyabb ismeretével, napi 15 órában mosolyog az emberek legextrémebb hülyeségeihez, lemond az ünnepnapjairól, a barátairól, meg a normális párkapcsolatról, kb a legszebb éveit beáldozva. Na most, ha ezt a a napi + 75 ezer forintos fizut +járulékait automatikusan ráterhelnék még plusszba a vendégek számlájára, azt hiszem az itt kommentelők nagy része akkor maximum otthon nyitogatná innentől a tv előtt a langyos dobozos söröcskéjét és nem az éttermekben janiskodna extra szolgáltatást elvárva 0 forintért

különvélemény 2009.06.10. 09:02:08

Nos nálunk sem az ételek minősége, sem a felszolgálás nem jó, csak az emberek ízlése xar.

Meg lehet nézni a netpincéren a minősítéseket.
Minden kajálda 4 vagy 4,5 csillagos, holott az ételek minősége jó ha eléri a 2-2,5-et átlagban az ötből.

Étteremben a minimum elvárható szint felszolgálásnál:
- max néhány perces várakozás érkezésnél
- ha nem mindenki kér előételt/levest megkérdezi mikor hozza a főételt
- ha dohányzó a helyiség elviszi a hamutartót étkezés előtt és hoz egy tisztát
- ha elfogyott valaki itala akkor kérés nélkül odamegy a pincér megkérdezni kér e még egyet
- ha befejezték a fogást a lehető leghamarabb elviszi a tányérokat
- mindig a vendégeket figyelve közlekedik a helyiségben, nem bambul a nagyvilágba, nem trécsel a kollégájával, nem dohányzik az étteremben, nem rágózik stb...
- megkérdezi ízlett e az étel (érdeklődve, nem flegmán)
és még van egy pár dolog, de túl hosszú lenne a komment

Ha ez nincs, akkor nincs borravaló, ha ezután nem kérdezi meg mi volt a probléma (nem azt, hogy miért nincs borravaló), akkor oda soha többé.
Ha ezek megvannak, akkor mondjuk 10%, ha ehhez képest extra van, akkor lehet nagyobb is.
De persze a legtöbb helyen ennek a felét nem tartják be.

Az étel minőségéért meg nem kell senkinek borravalót fizetni.
Azért megyek egy étterembe, mert ott finom az étel, ha xar, akkor nem megyek, ilyen egyszerű.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2009.06.10. 09:10:30

@Calogero: ez így van.

@különvélemény: ez elméletben nagyon így van, a gyakorlatban meg úgy h mindenki mindeki mással szemben tud egy ilyen hosszú listát, és elvárja h mindennek megfeleljenek. neki meg mindent szabad.

persze tudom nincs igazam, mert te is, gipszjakab is stb is borzaszto lelkiismeretesen, tökéletesen végzi a munkáját, csak más nem. pedig a gyakorlat mást mutat: az elvárások csak másokkal szemben magasak.

T!b 2009.06.10. 09:18:13

Előre közlöm: vendéglátásban dolgozok.
Szerintem a borravaló az adható, ha elégedett vagyok a szolgáltatással (amit kapok az szép/jó vagy szolgáltató a kötelességükön felül teljesítettek) és ha akarok adni. Mert ha elégedett vagyok, akkor sem vagyok köteles adni. Tehát alapjáraton ez nem jár.
Aki nem ad, az sem feltétlenül smucig, szegény vagy éppen elégedetlen. Lehet csak úgy gondolja, hogy ami az étlapon van, az az étel és az éttermi szolgáltatás ára, tehát annyit kell fizetni. Azért kerül 8x-10x többe az otthoni előállításhoz képest, mert a többletből fizetik ki az alkalmazottak munkáját (sütés-főzés, szervírozás, mosogatás, kiszállítás).
Azt meg hogy mosolyogva hozzák ki az ízlésesen elkészített ennivalómat, az nem feláras. Azért hozzák így ki, hogy legközelebb is oda topogjak be fogyasztani. Tehát ez a munkájuk, amiért a fizetésüket kapják.
A vendéglátás nem arról szól alapvetően, hogy elé lököm és eszik, vagy szépen viszem ki és jattol. Arról szól, hogy a vendég fizet és ezért egy adott minősítésnek megfelelő színvonalat biztosít a szolgáltató.
A számlába beépített szervízdíjról nincs jó véleményem. Miért fizessek plusz költséget, ha nem is vagyok elégedett?! És így a kiszolgálás minősége is romolhat, mivel így a felszolgáló már nincs "rákényszerítve", hogy színvonalasan szervírozzon...
Hozzáteszem: sok helyen adok borravalót, mert tudom, hogy a másiknak ez jól esik és feldobja a napját. Ahol viszont alapvetően elvárják, ott viszont semmit nem hagyok.
És amit a legtöbb ember észre sem vesz: az odalökött pénztől néha jobban esik egy dicsérő szó, vagy egy mosoly :)

Sajnos viszont ismerek olyan szórakozó helyet, ahol a pultos lányok ténylegesen csak a borravalót kapják meg és fizetést semmit. Így is az adott országrészhez (H-B megye) mérve jól keresnek, de a munkáltató orrára kellene koppintani: a borravaló nem jár és így nem is tekinthető fizetésnek.

z 2009.06.10. 09:24:14

@Calogero: Ez most mi, fenyegetés? Meg asztal, szék mint extra szolgáltatás? Hülyeség. Arról meg komolyan nem én tehetek, hogy a száz százalékos (meg annál magasabb, avagy mitől 600ft egy korsó vizes csapolt ászok) haszonkulccsal dolgozók, szegények, már nem tudják rámterhelni még a napi 75 rongyot is.
Az, hogy belehamuzol a kitett hamutartóba és leülsz meginni amit kértél az nem extra szolgáltatás, az az alap (eleve utálom, mikor végig ülnek meg állnak a pultnál, hogy rendelni se lehessen, csak a fejük fölött integetve). Extra szolgáltatás az az, amikor kérsz egy doboz gyufát és adnak neked ingyen, váltanak neked aprót meg megmondják, hova menj bulizni, mert nem messze van egy jó hely, ez extra, mert nem kötelező nekik. Ettől függetlenül nem csak arra lehet jattolni, de azért odáig ne menjünk már el, hogy én érezzem magam megtisztelve hogy bemehetek egy helyre és ha előre köszönök, jól viselkedek és eleget jattolok, akkor majd normális pincérek lesznek meg rendes kiszolgálás (mondom ezt úgy, hogy életemben nem "janiskodtam" meg csicskáztattam semmilyen személyzetet, párszor már mégis kinéztek 1-2 helyról, csak mert szerintük az ideális vendég az nem ilyen).

Dudi 2009.06.10. 09:35:18

Személy szerint jutalomként kezelem a borravalót, legyen szó pincérről, futárról, vagy fodrászról.

Egyik kedvenc helyünkön, a Dzsungel kávézó és étteremben bevezették a 10%-os felszolgálási díjat, és sokáig tanácstalanok voltunk, hogy ez most a borravaló, vagy csak egy kötelező rossz. A pincéreket kérdeztük, mi a véleményük, és ők mondták, hogy ezt a 10%-ot sem kötelező kifizetnünk, ha nem vagyunk megelégedve a kiszolgálással. Természetesen erre nem került sor, sőt ezresekre felfelé kerekítettük az összefogyasztást (6 fő esetén ez nem nagy százalék, de mégis plusz).
Hasonlóan jártunk a Szent István körúti Szieszta pizzériában, ám ott az étlapra nem volt ez feltűtetve, és amikor számonkértük, a tulaj kezdett el hőbörögni, hogy "Mindenhol így szokták, nincs már olyan étterem, ahol nem". Aha, hogyne. Ez kb másfél éve volt, azóta nem jártunk arra.
Ugyan így voltunk Kerepesen egy étteremben: csak a számlára kellett várnunk 20 percet (kajáról ne beszéljünk), szalvétát elfelejtették, mi meg forintra kiszámoltattuk a visszajárót.
Fodrász ügyben: A Sugárba szoktam járni, ott szintén a recepciós ad a végén számlát, és ha meg voltam elégedve, akkor külön adhattam a fodrásznak kp-t. Volt, hogy csak egy 100-ast adtam, de volt olyan is, hogy elbeszélgetett (nem kellemetlenül és kényszeredve), ráadásul önmagától felajánlott egy felárba nem kerülő hajszeszes fejmasszázst. Repült is egyből az 500 Ft-nyi borravaló (közel 30%).

különvélemény 2009.06.10. 09:36:05

@izomtibor:
Na ja, de erről szól a felszolgálás, és ha pluszt fizetek, akkor elvárom.
Nyugaton ez természetes, ezért sincs borravaló.

Ha valaki trehányul végzi a munkáját, és vagyok olyan hülye, hogy igénybe veszem a szolgáltatását, akkor ne várjon el semmi borravalót.

Sajnos nálunk a betanított nyikhaj kategória a felszolgálók többsége.
Nagyon kevesen űzik hivatásszerűen.

különvélemény 2009.06.10. 09:47:47

@Dudi:

"Egyik kedvenc helyünkön, a Dzsungel kávézó és étteremben"

Ha a kedvenced, akkor azért lehetnél nagyvonalúbb! :)

Egyébként ott egész jó a kiszolgálás az átlaghoz képest, vannak már vagy 10 éve ott dolgozó arcok is.
Persze az italt ott is kérni kell, nem kérdezik meg, hozhatnak e másikat, pedig ha gyorsbüfébe akarnék menni, ahol megkajálok és elhúzok, akkor oda mennék.

Dudi 2009.06.10. 09:51:58

@különvélemény:

Igaz, azonban a "hirtelen jött" 10%-os drágulást (az italok szintjén amúgy sem túl olcsó helyen) nem éreztük igazán vendégcsalogatónak. Mivel ezt a 10%-ot a felszolgálók véleménye szerint nem kötelező kifizetnünk, ezért ezt vettük borravalónak. Vagyis tulajdonképpen mi több, mint 10%-ot adtunk.

TGV 2009.06.10. 09:52:10

Mrseilleben beultem a kikotoben egy etterembe a teraszra. Volt egy kelletlen angolnak kinezo pincer, meg a hiperaktiv tulaj, akit eszakafrikainak neztem. Egy amerikai tarsasag felallt ebed utan elindultak, de az egyik no a saljat a szeken felejtette. A kelletlen pincer a tulajnak adta a salat, az meg utanaszaladt az amerikaiaknak. Az amcsi no fordulasbol mar huzta elo a penzt es adta volna oda, mire a tulaj megtorpant es lathatoan megdobbent. Visszautasitotta a penzt es kvazi kioktatta a not, hogy itt ilyet nem szokas csinalni...
Na pont ez az a hely, ahova az ember szivesen megy vissza. Bar egy jobb szakacsot felvehetnenek :)

T!b 2009.06.10. 09:53:28

@Calogero: "milyen emberek lesznek azok, akik napi 15 órákat dolgoznak borravaló nélkül minimálbérért" >> Nem kötelező felszolgálónak menni. Mellesleg nem csak a felszolgálók dolgoznak minimálért, sőt. És mellesleg a WC-s néni sem kap jattot, ha valaki büdösebbet kakkant az átlagosnál.
Az asztal, szék és kiszolgálás nem extra: ettől étterem az étterem és nem egy talponálló. Ahogy "z" is említette, teljesítsen a kötelezőn felül, ha jattot akar.
Sokan melóznak 8 órán felül (és túlóra pénz nélkül) azért, mert örül, hogy van melója. A munkáját legjobb tudása szerint, közel 100%-osan (mert ugye nincs tökéletes) végzi, sőt jópofizik is, hogy ne vegyenek fel helyette (pl.) egy fiatalabb vagy épp csinosabb nőt. Édesanyám könyvel és pénztároskodik a fent leírt munkarend szerint. És nincs semmi jattja...

z 2009.06.10. 10:44:05

Arról nem is beszélve, hogy minimálért (egyébként általában afölött) nyugodtan dolgozhat valaki egy pultban 18-20 évesen, suli mellett, a többség az ilyen, mindenki így kezd minden melót, nem a legtetején. Ha benne van a vendéglátózásban évek óta, pultfőnök lesz meg meg jobb helyekre veszik föl, akkor meg nem minimált fog keresni. Aki még 35 évesen is ott tart, hogy pohárszedő valami romkocsmában, az ugyanolyan balfasz, mint aki a mcdonald's-ban melózik ugyanennyi idősen, nem a borravaló fogja megmenteni.

norbi2k 2009.06.15. 18:50:08

a DHL futárnak jár? A postásnak aki kihozza az utánvétes csomagom jár? Igazábol nem tudom, de a postásnak szoktam adni hogy legkozelebb ne nyulja le az előre kifizetett cuccom... kávézoban étteremben csakis annyit amennyire elégedett vagyok, persze ha szeretem a helyet, akkor természetes hogy adok, hizsen máskor is menni fogok...
süti beállítások módosítása